Op de fiets! Fietsbruggen vandaag en morgen – Ney & Partners
Lieve Drooghmans 7 juni 2024

Al meer dan 200 jaar is de fiets een alledaags vervoermiddel. Met de opkomst van de auto boette de fiets helaas aan populariteit in. Sinds kort kent de fiets weer een sterke opmars in Vlaanderen. In het bijzonder is de elektrische fiets een gegeerd alternatief voor de auto geworden. Maar dit succes is niet enkel te danken aan de snellere en comfortabele fietsen. Ook nieuwe fietspaden, tunnels en bruggen maken het aangenamer, veiliger en soms zelfs sneller om je per fiets te verplaatsen naar het werk, de winkel, de school …

Met een expo over fietsbruggen van het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van de fietsinfrastructuur. Dit vraagt om een goede opdrachtgever én een sterke samenwerking tussen architecten, ingenieurs, landschapsontwerpers, ecologen en mobiliteitsspecialisten.

 

 

Tijdens de afgelopen 20 jaar heeft Ney & Partners het aantal opdrachten voor fietsinfrastructuur sterk zien groeien en veranderen. Zo zijn de bruggen geëvolueerd van minimaal 2 naar 7 meter breed voor fietsers in verschillende snelheden, voetgangers en andere gebruikers. Ook een vlotte aansluiting op het bestaand fietsroutenetwerk is belangrijk, net zoals een ontwerp op maat van de stad, het dorp of het landschap. Met het oog op een minimale CO2-uitstoot streeft Ney & Partners naar een zuinig materiaalgebruik in elke fietsbrug. Ook aanpasbaarheid in de toekomst is een duurzaam aandachtspunt. Tot slot vormen de ruimtelijke beleving en het rijcomfort van de fietsers belangrijke uitgangspunten in hun ontwerp. Kortom, veel kwalitatieve drijfveren die het ontwerp sturen en aan bod komen in de expo ‘Op de fiets!’.

‘Op de fiets!’ is een expo die wordt gepresenteerd door Architectuurwijzer en samengesteld door Ney & Partners. De curatoren zijn Katrien Vandermarliere, Sara Kreike en Toon Maas.

 

Praktisch

Op de fiets!
Fietsbruggen vandaag en morgen – Ney & Partners
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
Exporuimte architectuur, 1verdieping
10 maart – 31 augustus 2024
Dinsdag t.e.m. zondag telkens van 13 tot 17 uur
Op zondag 9 juni bij uitzonderling gesloten omwille van de verkiezingen.
Vrije toegang

 

Randprogramma
– zondag 10 maart: opening met om 16u rondleiding door Toon Maas
– dinsdag 12 maart, 20u: lezing door Laurent Ney – Bekijk de opname en de foto’s.
– zondag 14 april, 14u: rondleiding met gids

– zondag 12 mei, 14u: rondleiding met gids
– donderdag 16 mei, 20u: rondleiding met gids n.a.v. Kunstennacht

 

In de pers (incl. overzicht AW-blogs over fietsinfrastructuur)

 

Foto’s
Ney & Partners, Parkbrug Spoor Noord, Antwerpen © Stijn Bollaert
Ney & Partners, brug van Tilff, Esneux © Photodaylight.com

Voor meer foto’s klik hier.