Opening expo ‘Op de fiets!’
Lieve Drooghmans 28 februari 2024

Op zondag 10 maart opent in cultuurcentrum Hasselt de tentoonstelling Op de fiets!. De expo presenteert fietsbruggen van vandaag en morgen, door het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners. Op de openingsdag geeft curator Toon Maas een unieke rondleiding, waarbij hij toelicht hoe zowel de opdrachten als de oplossingen die ze uitwerken de laatste tijd fel veranderd zijn.

Het ruimtegebruik voor het fietsverkeer wordt groter. Als ontwerper zit de uitdaging dan ook niet in het overbruggen of overspannen van een obstakel, dan wel om fietsverbindingen goed aan te sluiten in het weefsel waarin ze terecht komen. Ruimtebesparend, comfortabel en duurzaam zijn de uitgangspunten. Verder valt op dat er niet alleen meer vraag is naar fietsinfrastructuur in de stad: ook in de periferie, het platteland en zelfs langs grote verkeersaders worden fietspaden, tunnels en bruggen aangelegd. En tot slot is de diversiteit van soorten fietsen enorm toegenomen, van stadsfiets, mountainbike, pedelec tot step … 

Met deze expo over fietsbruggen van Ney & Partners wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van onze fietsinfrastructuur.

 

Praktisch

Collectieve opening expo’s CCHA
Zondag 10 maart 2024, 15 uur.

Met om 16 uur rondleiding door Toon Maas in de expo Op de fiets!
Fietsbruggen vandaag en morgen – Ney & Partners’
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
Exporuimte architectuur, 1e verdieping

Professioneel publiek van harte welkom op de openingslezing door Laurent Ney op dinsdag 12 maart.

 

In het CCHA opent op 10 maart ook de fotografietentoonstelling ‘21 bruggen in het landschap Corentin Haubruge – Ney & Partners’,  over het generiek brugontwerp voor 21 bruggen over het Albertkanaal.

 

Foto  Ney & Partners en BUUR, Fietssnelweg F3HST © Corentin Haubruge