Vanuit Cera en Architectuurwijzer geloven we dat er vandaag – honderd jaar na de oprichting van de eerste Belgische coöperatieve tuinwijken – een momentum bestaat om bij ons meer wooncoöperaties op te richten. In de meest diverse sectoren zien we coöperaties; het is dus een beproefd ondernemingsmodel. We beschouwen de wooncoöperatie als een professionele non-profit onderneming die vermogen opbouwt in gronden en panden en tegelijkertijd betaalbaarheid op lange termijn garandeert door het uitsluiten van speculatie. Niettemin is er veel doorzettingsvermogen, onderzoek en sensibilisering nodig om het pad te effenen voor meer wooncoöperaties. Met de website www.cooperatiefwonen.be bieden Cera en Architectuurwijzer een eerste kennisplatform aan, maar ook lezingen vormen belangrijke momenten van kennisdeling.
In de lente van 2022 stond een reeks lezingen op het programma, telkens in samenwerking met partners die het potentieel van coöperatief wonen mee willen onderzoeken. Klik hieronder door om de opnames te bekijken.
- 26 april 2022 – Antwerpen – Lezing over coöperatief wonen, voor lokale besturen.
Georganiseerd samen met provincie Antwerpen. - 18 mei 2022 – Brussel – Lezingenavond over coöperatief wonen, voor zowel experten als een breed publiek. Georganiseerd samen met het Muntpunt, het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg, de Brusselse Bouwmeester en Community Land Trust Brussel.
- 20 mei 2022 – Leuven – Lezing over coöperatief wonen, voor lokale ambtenaren en andere geïnteresseerden.
Georganiseerd samen met provincie Vlaams-Brabant.
Voor deze lezingen tekenden ook Peter Kuenzli en Arie Lengkeek present, om hun boek ‘Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’ voor te stellen. Zij geloven dat de wooncoöperatie een game changer kan zijn op de Nederlandse (en Belgische) woonmarkt. In 2017 hebben ze Het Rotterdams Woongenootschap opgericht, maar ze zijn helaas tegen de grenzen van het huidige marktsysteem aangelopen. De klassieke grondwaardebepaling is immers sterk gericht op commerciële projectontwikkeling of sociale huisvesting. Niettemin blijven ze geloven dat er een momentum bestaat, wat zij nader motiveren in hun boek. Ze beschrijven wat gemeenschapseconomie kan betekenen, verwijzen naar inspirerende voorbeelden in München, Zürich en Wenen, ze leggen de basisprincipes van het vastgoedrekenen uit en veel meer.
Voorloper in deze reeks:
- 1 april 2022 – Diepenbeek – Werksessie over coöperatief wonen – Bekijk nu de opnames.
.Georganiseerd door provincie Limburg samen met Confederatie Bouw Limburg, Cera & AW.
08/04/2022
update 30/05/2022
Foto Project Brüggliäcker in Zürich © Conrad Bosshard voor ‘Operatie Wooncoöperatie’