Werksessie ‘Coöperatief wonen’
Lieve Drooghmans 1 maart 2022

Op 1 april 2022 verhelderde de werksessie ‘Coöperatief wonen’ waarom een wooncoöperatie interessant kan zijn binnen een lokaal ruimtelijk woonbeleid en wat belangrijke voorwaarden zijn in een samenwerking. Herbekijk hieronder de lezingen.

Interessant uitgangspunt is dat de wooncoöperatie kan beschouwd worden als een professionele non-profit onderneming die als eigenaar van gronden en panden betaalbaarheid op lange termijn kan garanderen door het uitsluiten van speculatie.

 

2 Vlaamse cases

Na een korte intro door de provincie Limburg vertelt Stefaan Keirse, diensthoofd Wonen van Knokke-Heist, waarom hij sterk gelooft in het model van coöperatief wonen en welk initiatief momenteel loopt in zijn gemeente. Keirse geeft de do’s en don’ts voor de lokale besturen mee.

 

 

Ook de initiatiefnemers van de nieuwe wooncoöperatie ‘De Boomgaard’ in Leuven komen aan het woord. Aanleiding voor hun initiatief was de verkoop onder voorwaarden van een kavel van de stad Leuven. Vier bestaande Leuvense zorginstellingen en het coöperatief Stadsmakersfonds zagen hierin een opportuniteit om een collectief woonzorgproject te realiseren. Ze doen hiervoor een beroep op Miss Miyagi, expert in vastgoed met een maatschappelijke meerwaarde. Toon Manders (Miss Miyagi & Stadsmakersfonds) en Jan Vanwezer (directeur De Wingerd) lichten dit initiatief toe.

 

 

Reflecties, vragen en netwerkmoment

Na een korte pauze capteert Lieve Jacobs van Cera de verhalen in een aantal basisprincipes van een wooncoöperatie.

 

 

Koen Knevels, diensthoofd wonen van stad Hasselt, deelt enkele reflecties en er is mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers. Heidi Frederix, coördinator Wonen van provincie Limburg, leidt het geheel in goede banen. Na afloop van de sessie kan je deelnemen aan een netwerkmoment, waarbij broodjes voorzien zijn.

 

Praktisch

Vrijdag 1 april 2022, 11 tot 13 uur
Bouwcampus Diepenbeek of online

Wil je je nog meer verdiepen in het thema? Surf dan naar www.cooperatiefwonen.be of neem een kijkje op de webpagina van de Woonacademie.

 

Woonacademie

Deze werksessie is een initiatief van de Woonacademie van de provincie Limburg in samenwerking met Confederatie Bouw Limburg, Cera en Architectuurwijzer.

De Woonacademie brengt het Limburgs werkveld 3 keer per jaar samen om een draagvlak te creëren voor actuele woonthema’s en wooninnovatie, elkaar te inspireren en het netwerk over de beleidsdomeinen heen te vergroten. Zo staat Limburg sterker in het bieden van antwoorden op de woonuitdagingen van vandaag en morgen.

 

Tekening  Ellen Verbiest & Hanne Van Gils