Wie ruimt onze zwerfruimte op?
iris 19 januari 2018

In een opiniestuk in De Standaard pleiten Tim Vekemans en Dimitri Minten (RE-ST) voor een zorgvuldiger gebruik van de ruimte in Vlaanderen. Ze argumenteren: “We hebben ruimtelijk gerommeld, dus opruimen is nodig en mogelijk. Vlaanderen bulkt van de zwerfruimte: ruimte die we samen hebben gecreëerd, maar onderbenutten. Die onderbenutting is vaak niet zichtbaar en daarin schuilt een grote opportuniteit. We hebben meer ruimte verhard en gebouwd dan we nodig hebben. Het zou goed zijn om te weten welk deel we beter kunnen benutten, of misschien wel kunnen afstoten. Er valt alleen maar bij te winnen. Een scan van het gebruik van onze huidige ruimte kan zichtbaar maken hoe groot het potentieel is. Noem het ruimtelijke radiografie.”

Vervolgens verwijzen ze naar enkele typische voorbeelden van leegstand of ondermaats gebruik van gebouwen in Vlaanderen, en geven ze aan dat er elke dag nog ‘zwerfruimte’ in ons land wordt bijgebouwd. Maar ze tonen ook hoe het beter kan, en verwijzen hiertoe naar ‘de Nieuwe Zaal’ in de binnenstad van Hasselt, waar een oude, onderbenutte turnzaal van de lerarenopleiding van de UCLL in vijf weken tijd is omgetoverd tot theaterzaal. “De klimrekken blijven hangen, dus turnen kan nog steeds. De zaal delen met andere verenigingen moet een optimale bezetting garanderen.”

 

 

Tot slot uiten ze ook hun bezorgdheid over de toenemende verharding in ons land, en daar vormen onze vele wegen een belangrijk onderdeel van. “Vlaanderen heeft het meeste aantal kilometers wegen per woning ter wereld, die ons vaak naar plaatsen in het landschap hebben gebracht waar we niet ‘thuis’ horen. De veelzijdige kostprijs die we daarvoor betalen, is te hoog en niet houdbaar. Onze wegen ‘wegen’ letterlijk op onze overheidsschuld. Hypothese: de hoogte van de belastingsgraad is rechtstreeks evenredig met de lengte van het wegennet. Onderzoek naar onderbenutting in tijd of oppervlakte zou zichtbaar kunnen maken dat afschalen enkel winsten zal genereren.

Foto Boumediene en Het Nieuwstedelijk

19/01/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *