Rabot
iris 4 april 2018

Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving. Regisseur Christina Vandekerckhove won er de publieksprijs mee op Film Fest Gent.

 

 

 

Deze Rabottorens – resultaat van een sociaal experiment uit de jaren 70 – worden momenteel ook effectief afgebroken. Over enkele jaren ziet de site van de Rabottorens er helemaal anders uit. De drie woontorens van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent worden afgebroken en vervangen door acht nieuwe gebouwen met sociale appartementen, buurtvoorzieningen en groene ruimte.

De avond wordt ingeleid door Roel De Ridder, artistiek directeur van AW en doctor-navorser aan de UHasselt waar hij o.a. onderzoek doet naar de toekomst van parochiekerken en gemeentelijk en stedelijk patrimonium.

2018 is het  Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Een jaar lang viert Europa de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed. Architectuurwijzer verkreeg – als voorvechter van modern erfgoed – het EYCH18-label en presenteert naast deze documentaire nog de lezing Erfgoed: kiezen voor niet-bouwen? van RE-ST op donderdag 17 mei.

 

 

 

Praktisch
Documentaire Rabot (93 minuten)
Geregisseerd door Christina Vandekerckhove
Vrijdag 4 mei 2018, 20u15
De Nieuwe Zaal, Maastrichtertraat 96, Hasselt
Inkom: 6 euro, 5 euro voor studenten
Reserveer je plaats via info@architectuurwijzer.be

Partners cpe, Desso by Tarkett en Vandersanden

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *