Intern reglement
iris 7 januari 2000

AW zet zich 100% in om de principes van goed bestuur en fair practices toe te passen. Met dit intern reglement wil AW op een transparante wijze zijn werking toelichten aan iedereen op één of andere manier betrokken bij zijn werking.

 

Een compacte, professionele organisatie

Het dagelijks bestuur is bevoegd voor het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie. Het dagelijks bestuur bestaat uit een artistiek coördinator en een zakelijk coördinator.

Het toezichthoudend bestuur adviseert en houdt toezicht op het dagelijks bestuur.

De expertenraad adviseert het bestuur over inhoudelijk, relevante thema’s rond architectuurcultuur. De expertenraad bestaat uit onafhankelijke, zelfstandig experten. De expertenraad en het bestuur komen minstens 6x per jaar bijeen.

De expertenraad wordt bij gelegenheid bijgestaan door de stakeholders, op zoek naar synergieën binnen de doelstellingen van de stakeholders.

De statuten van Architectuurwijzer kunnen online geraadpleegd worden.

 

Zorgvuldig en adequaat financieel beheer

AW creëert met zijn werking een maatschappelijk bewustzijn, het is dan ook vanzelfsprekend dat AW zorgvuldig omgaat met de middelen die deze maatschappij via overheidssubsidies ter beschikking stelt.

AW realiseert zijn missie op een duurzame en bedrijfsmatig verantwoorde wijze en waarborgt de inhoudelijke integriteit. Het bestuur ziet erop toe dat de financiële en interne kwaliteitscontrole aangepast is aan de grootte van de organisatie en conform de vigerende regelgeving.

Een bedrijfsrevisor voert jaarlijks een controle uit op de boekhouding en rapporteert hierover aan de Algemene Vergadering van AW.

De jaarrekeningen worden gepubliceerd via de Nationale Bank van België.

 

Fair Practices 

Architectuurwijzer hecht groot belang aan eerlijke, transparante en duurzame samenwerkingen, voor alle disciplines, voor alle betrokken partijen.

Architectuurwijzer onderschreef het fair practices charter Juist is Juist. Meer info via www.juistisjuist.be

Conform dit charter streven wij ernaar om alle medewerkers correct te crediteren en te vergoeding binnen redelijke betalingstermijnen.

De gehanteerde minimumvergoedingen zijn gebaseerd op de loonbarema’s van Paritair Comité 329.01 sector cultuurspreiding. Meer info via https://www.sociare.be/nl/kennisbank/baremastructuur)

 

Copyright

De website www.architectuurwijzer.be fungeert als een kennisplatform met als doel reflectie en inspiratie te stimuleren rond architectuur en ruimtelijke kwaliteit.

Bij het gebruik van auteursrechtelijk beschermd beeldmateriaal volgen wij strikte interne richtlijnen. Beelden worden nooit willekeurig of zonder toestemming van het internet geplukt. De gebruikte beelden worden aangeleverd door de betrokken projectarchitect of -eigenaar, die verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van de juiste en volledige copyrichtvermeldingen.

De website telt > 600 blogs en > 1.500 beelden, indien er ondanks onze zorgvuldige werkwijze toch een fout zou zijn gebeurd, dan is dit uiteraard niet onze intentie. Eventuele fouten, kunnen gemeld worden via info@architectuurwijzer.be. Wij engageren ons ertoe om het betreffende werk zo snel mogelijk te corrigeren of, indien gewenst, te verwijderen.

 

GDPR

We hechten veel belang aan je privacy en volgen daarbij de Europese wetgeving gegevensbescherming van 25/05/2018, kortom de GDPR-wetgeving.

De verantwoordelijke voor de verwerking is Architectuurwijzer vzw met ondernemingsnummer BE0444.453.010. Voor alle vragen omtrent ons privacy beleid kan contact opgenomen worden via info@architectuurwijzer.be

Wij verzamelen je gegevens wanneer je gebruik maakt van één of meerdere van de formulieren voorzien op deze website. Wij verzamelen enkel de gegevens die je aanbiedt in het formulier, dit zijn voornamelijk contactgegevens zoals een e-mailadres en/of telefoonnummer en identificatie-gegevens zoals naam en voornaam om deze contactgegevens bij de juiste persoon te plaatsen.

Je kan zich te allen tijde verzetten tegen het gebruik van je gegevens voor doeleinden die niet primair zijn aan onze bedrijfsactiviteiten. Je kan steeds de gegevens die wij van u verkregen, inkijken en laten verbeteren. Daartoe volstaat het dit aan te vragen via info@architectuurwijzer.be, met een bewijs van uw identiteit. Die vragen wij om te verhinderen dat uw gegevens worden meegedeeld aan iemand die daar geen recht op heeft.

 

Diversiteit

AW streeft naar een gelijkwaardige genderverhouding, gedifferentieerd evenwicht op vlak van leeftijd, achtergrond en ervaring.

Medewerkers met suggesties, vragen of klachten over genderdiversiteit binnen AW kunnen contact opnemen via info@architectuurwijzer.be of met één van de onderzoekers van de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

 

Welzijn en integriteit

AW staat in voor het welzijn van al zijn medewerkers.

AW neemt maatregelen om psychosociale risico’s tijdens de uitvoering van de opdrachten en de schade die eruit voortvloeit te voorkomen of om die schade te beperken. Grensoverschrijdend gedrag (o.a. seksueel grensoverschrijdend gedrag) valt dus onder het ruimere domein van psychosociale risico’s.

Medewerkers met vragen of klachten over grensoverschrijdend gedrag kunnen contact opnemen met een medewerker van AW of met één van de onderzoekers van de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

AW houdt een register bij van feiten van grensoverschrijdend gedrag (zoals geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag ea) door een elke derde t.o.v. één van de medewerkers van de organisatie.

 

Archiefzorg

Architectuurwijzer richt zich op reflectie en beschouwt zijn archief als een kennisdatabank. Alles wat AW doet en waarrond AW werkt, wordt gedeeld via het platform www.architectuurwijzer.be en meer uitgebreid via enkele themawebsites. Zo werkt AW actief aan kennisdeling. De kennisplatforms moeten inspireren en aanzetten tot nadenken over onze architectuurcultuur. 

Naast dit publieksarchief beschikt AW ook over een intern archief, dat praktisch is opgezet. Het is een gestructureerd, gebruiksvriendelijk online archief met een duidelijke mappenstructuur ter ondersteuning van de dagelijkse werking.

Beide archieven worden duurzaam en toegankelijk beheerd, volgens de basiszorgrichtlijnen binnen de kunstensector (TRACKS). De coördinator communicatie is verantwoordelijk voor archiefzorg.



04/06/2025