CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw
Lieve Drooghmans 2 juli 2022

De expo ‘CCHA omkaderd’ laat bezoekers op een verfrissende manier naar dit modernistische gebouw en zijn architectuur kijken en illustreert tegelijk het belang van goed opdrachtgeverschap.

In 1956 besluit de Hasseltse gemeenteraad om het eerste cultureel centrum in Limburg te bouwen. Het modern complex mag geen ivoren toren zijn, maar moet cultuur openstellen voor het brede publiek. De Brusselse architect Isia Isgour ontwerpt een functioneel gebouw in een eenvoudige structuur van beton, staal en glas. Na zijn onverwachte overlijden hebben architecten Louis Peeters en Etienne Vreven dit project met verve verder opgevolgd. In 1972 opent het cultureel centrum zijn deuren.

Vele modernistische gebouwen uit dezelfde periode staan vandaag ter discussie omwille van betonrot, lelijkheid, kostprijs … maar het CCHA kent al 50 jaar een bruisend cultuurleven. Met de expo ‘CCHA omkaderd’ wil Architectuurwijzer illustreren hoe duurzaam en bijzonder dit modernistisch gebouw is ontworpen én gebouwd. De expo toont het gebouw in een nieuw kader. Onzichtbare structuren worden zichtbaar gemaakt in tekeningen. De verhalen van diverse mensen die betrokken waren bij de bouw, worden verteld. Ook komen de bijzondere aspecten van het toenmalige bouwen aan bod.

 

Praktisch

Expo ‘CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw’
11 september 2022  t.e.m. 5 februari 2023
Opening op Open Monumentendag om 10.30 uur,
nadien dinsdag t.e.m. zondag van 13 tot 17 uur
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, kleine zaal
Vrije toegang
www.ccha.be

Projectteam

Curator: VOET architectuur
Scenografie: York Bing Oh + Malgorzata Maria Olchowska
Grafisch ontwerp: Jean-Michel Meyers
Met medewerking van Scale Collective & Laura Lievevrouw
In samenwerking met CCHA – Lees ook  CCHA – jubileum én nieuwe samenwerking

 

Foto  Conrad Houben