CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw
Lieve Drooghmans 15 januari 2023

De expo ‘CCHA omkaderd’ laat bezoekers op een verfrissende manier naar dit modernistische gebouw en zijn architectuur kijken en illustreert tegelijk het belang van goed opdrachtgeverschap.

In 1956 besluit de Hasseltse gemeenteraad om het eerste cultureel centrum in Limburg te bouwen. Het modern complex mag geen ivoren toren zijn, maar moet cultuur openstellen voor het brede publiek. De Brusselse architect Isia Isgour ontwerpt een functioneel gebouw in een eenvoudige structuur van beton, staal en glas. Na zijn onverwachte overlijden hebben architecten Louis Peeters en Etienne Vreven dit project met verve verder opgevolgd. In 1972 opent het cultuurcentrum zijn deuren.

Veel naoorlogs erfgoed in België staat vandaag ter discussie, of wordt zelfs afgebroken, omwille van betonrot, kostprijs … Het CCHA daarentegen kent al 50 jaar een bruisend cultuurleven. Met de expo ‘CCHA omkaderd’ wil Architectuurwijzer illustreren hoe duurzaam en bijzonder dit modernistisch gebouw is ontworpen én gebouwd. De expo toont het gebouw in een nieuw kader. In nieuwe tekeningen worden de materialen, onzichtbare structuren, bijzondere maatvoering en mooie details van het gebouw uitgelicht. Oude foto’s en plannen tonen de tijdsgeest van de jaren 60-70. Tot slot komen verhalen aan bod van de burgemeester, de architecten, de aannemer en de stielmannen die betrokken waren bij de bouw.


Projectteam
Een expo van Architectuurwijzer i.s.m. CCHA
Curator: VOET architectuur
Scenografie: York Bing Oh + Malgorzata Maria Olchowska
Grafisch ontwerp: Jean-Michel Meyers
Met medewerking van Scale Collective & Laura Lievevrouw

 

Bekijk de knappe reportage die TV Limburg op de openingsdag maakte, met o.a. curator Caroline Voet die het ritme van de vloeren – met wisselende maatvoering in de tegels – vergelijkt met een muziekstuk:

 

Praktisch
Expo ‘CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw’
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, kleine foyer
11 september 2022  (= Open Monumentendag) tot 5 februari 2023 – VERLENGD TOT 28 MEI 2023
Open van dinsdag t.e.m. zaterdag van 13 tot 17 uur
Vrije toegang

Lees hier de digitale brochure.
En klik door naar de podcast ‘CCHA, al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw’.

 

Rondleidingen
Je kan met je bureau/organisatie een rondleiding op maat aanvragen:
Max. 20 deelnemers, 200 euro (excl. btw)
Eventueel aangevuld met een workshop.
Maak een afspraak via info@architectuurwijzer.be

 

Foto  Archief Houben