AT HOME in Gent
iris 14 juli 2018

Van 10 mei t.e.m. 16 september 2018 staat de rondreizende tentoonstelling ‘At Home / Building and Living in Communities’ weer opgesteld in Vlaanderen. Na Genk is Gent de gaststad.  

Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen bijvoorbeeld. 

Er zijn veel vormen van collectief bouwen en wonen. Daarom is het waardevol om voorbeelden naast elkaar te zetten. In deze tentoonstelling tonen eenentwintig buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen.

Diverse vormen van collectiviteit komen aan bod: van het samen bouwen, over het delen van voorzieningen, tot deels samen leven (koken, werken, spelen …). Alle eenentwintig staan de projecten garant voor kwaliteitsarchitectuur. Met een vernieuwend ruimtelijk concept geven ze antwoord op de woonwensen van hun bewoners en de eigenheid van hun locatie.

Wat de projecten nog meer kenmerkt: ze zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De basiselementen zijn: gemeenschappelijke eigendom van gebouw/terrein, ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en een keuze om bewuster samen te leven. De projecten staan tentoongesteld in plannen, maquettes en foto’s. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases.

Op het vlak van collectieve en coöperatieve woningbouw is stad Gent één van de pioniers in Vlaanderen en dus de perfecte gaststad voor deze tentoonstelling van DAM Frankfurt. Net zoals in C-mine cultuurcentrum Genk is AW ook bij deze editie betrokken als mede-organisator. Zo kan AW mee blijven timmeren aan een draagvlak voor collectieve woonprojecten in Vlaanderen en vooral ook inspireren vanuit kwalitatieve architectuur.

 

‘At Home’ is een rondreizende expo van het Deutsches Architekturmuseum en toont buitenlandse referentieprojecten rond collectief bouwen en wonen. Vernieuwende oplossingen voor dichter wonen in steden, met oog voor architectuur. http://stamgent.be/nl_be/evenementen/at-home

Geplaatst door STAM – Stadsmuseum Gent op Woensdag 9 mei 2018

 

Praktisch
Expo AT HOME / Building and Living in Communities
STAM Gent, abdijkerk
Van donderdag 10 mei t.e.m. zondag 16 september 2018, behalve op woensdag
Inkom 8 euro
Meer info: STAM Gent
Lees hier de bezoekersgids.

 

Na Gent verhuist deze rondreizende tentoonstelling naar onze noorderburen. Van 12 oktober tot 1 december 2018 staat At Home opgesteld in Middelburg, Zeeland. Stichting CPOZ en ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland nemen de organisatie op zich.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *