Housing Apart Together – verlengd t.e.m. 1/9
Lieve Drooghmans 17th May 2020

In de expo ‘Housing Apart Together’ brengt Architectuurwijzer 18 Vlaamse collectieve woonprojecten bij elkaar. Collectief wonen komt steeds vaker in beeld als duurzame nieuwe woonvorm, maar tegelijk bestaan er veel vragen over het delen en samenleven.

Nadat de overheid decennia lang aanstuurde op het bouwen van vrijstaande woningen buiten de stad, is het intussen overduidelijk dat we onze ruimte niet kunnen blijven volbouwen. Meer en meer raken we overtuigd van de noodzaak om kleiner en dichter bij elkaar te gaan wonen in dorps- en stadskernen. Collectief bouwen biedt een kwalitatief antwoord op deze actuele woonuitdaging.

In aanloop naar de tentoonstelling heeft AW zich gedurende twee jaar verdiept in bestaande en geplande collectieve woonprojecten in Vlaanderen. Housing Apart Together groepeert een diversiteit aan projecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een groot deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen of andere initiatiefnemers. 

Alle woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. Het zijn ofwel woningen in en rond een gedeelde buitenruimte, bijzondere woningunits binnen een bestaand pand of appartementen met een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, een dakterras of een tuin. Het zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen de reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod. In deze projecten wordt vaak meer aandacht besteed aan privacy, waardoor het ook meer wordt gegarandeerd.

De tentoonstelling – in een scenografie van Voet en De Brabandere – liep najaar 2019 in C-mine cultuurcentrum Genk en loopt nu tot 1 september 2020 in STAM Gent. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er een speciale editie van het A+ tijdschrift verschenen, met als thema ‘Collective housing’. Bekijk ook onze digitale tentoonstellingsbrochure www.housingaparttogether.be, waar je o.a. onze podcasts vindt.

 


Praktisch

STAM Gent, abdijkerk (Bijlokesite, Godshuizenlaan 2 in Gent)
Zondag 19 januari 2020 tem dinsdag 1 september 2020
(Expo was gesloten van 13/3 tem 17/5 omwille van corona.)

Alle dagen open, behalve op woensdag, van 9u tot 17u
Weekends, feestdagen en schoolvakanties van 10u tot 18u
Reserveer je museumticket: 8 euro, voor andere tarieven check website STAM

Voorzorgsmaatregelen n.a.v. Corona:

  • Het is aangeraden om je tickets op voorhand te regelen. Boek online of reserveer telefonisch op het nummer 09 210 10 75 (tijdens weekdagen van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur).
  • STAM werkt met tijdsblokken van 1,5 uur per museumbezoek. Om het kwartier kunnen een beperkt aantal personen naar binnen.
  • Er is geen vestiaire beschikbaar. Gelieve geen (grote) rugzakken mee te nemen.
  • Er worden geen boekjes of folders uitgedeeld, en de interactieve onderdelen zijn afgesloten. Als alternatief zijn er nu podcasts die je op je eigen gsm kan beluisteren (SoundcloudApple podcasts).
  • Iedereen houdt de gekende anderhalve meter afstand.
  • Een mondmasker is verplicht.

(Het randprogramma kan niet heropgestart worden.)

 

In de pers

 

Voordien stond de expo in C-mine cultuurcentrum Genk, polyvalente zaal
(donderdag 10 oktober 2019 tem zondag 5 januari 2020)
Info over randprogramma Genk vind je hier.

 

Foto inzet  Cohousing Waasland door Brecht Van Maele
Foto affiche  Brutopia Brussel door Brecht Van Maele

06/07/2019
updates 06/01 –  21/04 – 17/05 – 10/7