Housing Apart Together – Antwerpen
Lieve Drooghmans 4 juli 2021

Na de succesvolle edities van de expo Housing Apart Together in Genk (2019) en Gent (2020) organiseert Architectuurwijzer een derde editie, in samenwerking met stad Antwerpen en AG Vespa. Ter gelegenheid is de expo aangevuld met zes nieuwe Antwerpse collectieve woonprojecten.

Housing Apart Together groepeert een boeiende diversiteit aan collectieve woonprojecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of andere initiatiefnemers.  De woonprojecten zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen. In de derde editie wordt extra aandacht besteed aan het gezinsvriendelijk wonen, het samenwonen met senioren en de wooncoöperatie als alternatief eigenaarsmodel.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.

 

 

Housing Apart Together

Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai 21B, Antwerpen (van kunstenaarscollectief TimeCircus)
Vrijdag 2 juli t.e.m. woensdag 27 oktober 2021
Elke dag open van 11 tot 23 uur – gratis toegang
Digitale tentoonstellingsbrochure www.housingaparttogether.be, met o.a. de podcasts.
Voor de 10 Antwerpse projecten zijn er ook panelen uit de expo opgehangen op locatie in de stad.

Curator  Peggy Totté
Scenografie  Voet en De Brabandere

 

Je kan met je bureau/organisatie een rondleiding met curator Peggy Totté aanvragen:
+/- 90 min, max. 20 deelnemers, 200 euro (excl. btw)
Eventueel aangevuld met een workshop op maat.
Maak een afspraak via peggy@architectuurwijzer.be

Info over het randprogramma vind je hier.

 

In de pers

Foto inzet  Collectief Noord Antwerpen door Brecht Van Maele
Foto affiche  Brutopia Brussel door Brecht Van Maele