Wohngebäude Ostend, nieuwe mogelijkheden op een verborgen locatie
iris 18 september 2018

Het architectenechtpaar Berghof-Baltabol nam het initiatief voor dit project. De architecten ontdekten een kavel in Ostend (stadsdeel ten oosten van Frankfurt am Main), dat eigendom was van de stad en benaderden de lokale overheid. De bevoegde stadsdienst ging akkoord met het voorgestelde gebruik en stelde de site ter beschikking van het collectief woningbouwproject in de vorm van een erfpachtovereenkomst.

Het architectenechtpaar zocht mogelijke partners in hun vrienden- en kennissenkring, met behulp van een gedetailleerde brochure over hun projectidee en een voorlopig ontwerp. Eind 2006 werd de optie voor het gebruik van de site vastgelegd en voorlopige plannen en ideeën voor het gezamenlijke woningbouwproject op maat werden opgesteld. Tegen midden 2007 richtte een ‘kerngroep’ van zes partijen een burgerlijke vennootschap (GbR) op, Baugruppe Ostend. Het ontwerp werd verder ontwikkeld door Planbar architekten en ingediend voor de bouwvergunning in maart 2008. In september 2009 werd de grond gehuurd en kort daarna, in november 2009, begonnen de bouwwerken.

De financiering gebeurde volledig privaat (erfpacht grond: 28.800 euro per jaar en totale kost/mwoonoppervlakte is 2.810 euro).

Vandaag bestaat de bewonersgroep uit alleenstaanden, koppels en kleine en grote gezinnen tussen de 6 en 66 jaar, die wonen in appartementen met een oppervlakte van 43 tot 210 m2. Het gebouw telt tien wooneenheden. Sommige appartementen kunnen gesplitst of samengevoegd worden om te voldoen aan veranderende gezinssamenstellingen.

Eén appartement is gemeenschappelijk eigendom en zou bewoond kunnen worden door een inwonende verzorger of gasten. De compacte vorm van het gebouw zorgt ervoor dat genoeg ruimte overblijft voor een grote gemeenschappelijke tuin. Verder is er een gemeenschappelijke polyvalente ruimte met keuken, werkplaats en sauna.

 

 

Ondanks de moeilijke planningsvoorwaarden en het relatief krappe budget, ontwikkelden de architecten overzichtelijke plattegronden met interieurs van topkwaliteit. De appartementen op de onderste verdiepingen zijn duplexappartementen met open galerijen, waardoor een gevoel van licht en ruimte gecreëerd wordt op de begane grond.

 

 

Wohngebäude Ostend
Architecten 
Planbar Architekten
Adres Hanauer landstrasse 18a, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland
Typologie Appartement
Oplevering 2011
Foto Drei Eins

18/09/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *