Succesvolle herbestemmingen
iris 2 juni 2017

Op vrijdag 2 juni 2017 staat er een bezoek aan twee unieke herbestemmingsprojecten op de agenda van Architectuurwijzer. Zowel het parlement van de Duitstalige Gemeenschap in Eupen als het sportcentrum La Fraineuse in Spa hebben een eigenzinnige stempel gedrukt op het Belgische landschap.

 

Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (2013) was oorspronkelijk een sanatorium. Het gebouw dateert uit 1906. Atelier Kempe Thill mocht de herbestemming uittekenen nadat dit Rotterdamse bureau was uitgeroepen tot winnaar van een internationale prijsvraag. Het project telt twee delen: de verbouwing van het imposante sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met een zaal voor de parlementaire zittingen. De nieuwbouw voegt zich moeiteloos in het omringende parklandschap in en versterkt de monumentaliteit van het bestaande gebouw.

 

Kempe Thill parliament cn Ulrich Schwarz

parliamen eupen

 

Sportcentrum La Fraineuse (2015) ligt in een bosrijk landschap waar de beau monde in de negentiende eeuw kastelen liet bouwen. Baukunst won de ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het sportcentrum en de bouw van een nieuw onthaalcentrum. Het Brusselse bureau herschreef de opdracht: in plaats van aparte gebouwen in te planten, schoof Baukunst één nieuw complex in de sokkel van het kasteel, volledig in isolerend beton.

Rond een ruime patio kwamen het onthaal, een sportzaal, cafetaria en kleedkamers te liggen. Landschapsarchitect Bas Smets vernieuwde de buitenaanleg. Om het met de woorden van Koen Van Synghel te zeggen: beheerste architectuur en landschapskunst transformeren sport tot cultuur in Spa.

 

baukunst-fraineuse - cn Oskar

baukunst-fraineuse 03 - cn Oskar

 

Praktisch
Deze uitstap is voor architecten bedoeld, architecten krijgen voorrang bij de inschrijvingen.
Niet-architecten kunnen mee aan een aangepaste prijs.
Aantal plaatsen is beperkt.

Vrijdag 2 juni 2017
Verzamelen bij Vandersanden te Riemst
Aanvang gepland om 8u30, einde rond 16u

Deelname kost 50 euro, 75 euro voor niet-architecten.
Bus en gidsen zijn inbegrepen in de prijs; ontbijt en lunch worden aangeboden door de sponsors

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Uw inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 735-0057103-55 van Architectuurwijzer vzw met vermelding van “Succesvolle herbestemmingen 2017 + naam”. Kosteloos annuleren kan tem 1 mei.

Partners Cantillana, cpe, Desso, Eternit en Vandersanden Group.

Foto Ulrich Schwarz en Oskar

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *