‘The Hasselt Bridge’
Lieve Drooghmans 6 april 2024

Meer dan 85 jaar geleden kwam de kanaalbrug in Hasselt wereldwijd onder de aandacht. De brug was nauwelijks een jaar in gebruik toen ze op 14 maart 1938 in drie stukken brak. Op de vooravond van de instorting keken vele toeschouwers er nog naar de toenmalige voorjaarsklassieker De Ronde van Limburg en slechts enkele minuten voor het incident reden nog twee trams over de brug.

Wat op een groot drama had kunnen uitdraaien, resulteerde in verschillende krantenkoppen en wereldwijde aandacht voor het fenomeen. Het voorval in Hasselt vormde samen met gelijkaardige ongelukken in Duitsland en de Verenigde Staten de basis voor de ontwikkeling van de nieuwe discipline breukmechanica. ‘The Hasselt Bridge’ heeft geleid tot  het optimaliseren van de voorschriften voor staal, lastechniek en ontwerp.

 

 

Anno 2024 brengt cultuurcentrum Hasselt het thema bruggen op een nieuwe, positieve manier onder de aandacht. Zo loopt er momenteel de expo Op de fiets!, waarin Architectuurwijzer fietsbruggen van het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners in de kijker zet. Met deze expo pleit AW voor een zorgvuldige en kwalitatieve aanpak van fietsbruggen. Dit vraagt om een goede opdrachtgever én een sterke samenwerking tussen architecten, ingenieurs, landschapsontwerpers, ecologen en mobiliteitsspecialisten. De expo focust op alle kwalitatieve drijfveren die het ontwerp sturen, maar tegelijk is het vanzelfsprekend dat de stabiliteit van elke fietsbrug goed verzekerd is door de ingenieurs van Ney & Partners.

Je kan Op de fiets! tot 31 augustus 2024 bezoeken in de exporuimte architectuur op de eerste verdieping van het CCHA. Open van dinsdag t.e.m. zondag, telkens van 13 tot 17 uur. De toegang is gratis. Heb je interesse in een rondleiding met gids? Neem dan zeker een kijkje tussen de beschikbare data van de zondagsrondleidingen of reserveer je plaats voor Kunstennacht (16/5).

 

 

Daarnaast presenteert het CCHA de fototentoonstelling 21 bruggen in het landschap  Ney & Partners – Corentin Haubruge’, over het generiek brugontwerp voor 21 bruggen over het Albertkanaal. Corentin Haubruge legt de 21 identieke bruggen vast op een manier die de integratie in het landschap en de dynamische interactie met mensen benadrukt. Hij illustreert dat ondanks het uniforme ontwerp van de bruggen, ze op verschillende locaties en tijdstippen van de dag een uniek karakter vertonen. Deze expo loopt tot 19 mei 2024.

02/05/2024

Foto’s
Kanaalbrug Hasselt © Stadsarchief Hasselt
Ney & Partners, Parkbrug Spoor Noord, Antwerpen © Stijn Bollaert
Ney & Partners, brug over Albertkanaal © Corentin Haubruge