Superlofts
iris 26 mei 2018

In Utrecht werd kavel Y van de nieuwe wijk Veemarkt uitgegeven voor “collectief particulier opdrachtgeverschap”, en ontworpen binnen het concept van de Superlofts van architect Marc Koehler. Omwille van zijn bijzondere procesaanpak en het kwalitatieve eindresultaat honoreerde de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) het als ‘beste gebouw van het jaar 2018’ in de categorie ‘particuliere woonbeleving’.

 

 

Samen met de initiatiefnemers organiseerde Marc Koehler Architects van bij aanvang een traject van workshops met de bewoners, in de vorm van een Coöperatieve Vereniging. Zo is er steeds overleg geweest van het schetsontwerp tot en met oplevering, en hebben de architecten, initiatiefnemers en bewoners samen gekozen voor een kloek appartementengebouw met 30 appartementen. Een grote variatie aan appartementen is een reflectie van de zeer gevarieerde groep bewoners, gaande van starters, gezinnen met kinderen, alleenstaanden en mensen die hier oud willen worden.

De woningen zijn ontsloten vanaf de straat, het dek, een semi-private galerij of een interne corridor. De woningtypes variëren van 70 tot 145 m2, zijn dubbelzijdig of enkelzijdig georiënteerd, over 2 of 3 lagen met balkon, loggia, (dak)terras of tuin. VinkBouw verzorgde de bouw van dit casco en essentiële onderdelen van de woning. Iedere bewoner was verantwoordelijk voor het ontwerp en definitieve realisatie van het eigen interieur. Elke woning heeft een eigen parkeerplaats in de collectieve garage op maaiveldniveau. Op de parkeervoorziening ligt een dek met 10 private tuinen, 3 private terrassen en 1 grote gemeenschappelijke tuin.

 

 

Naast de individuele woningen, zijn er ook collectieve ruimtes voorzien, zoals een gemeenschappelijke tuin op het dek boven de gelijkvloerse garage. Langs de verbrede sloot is een gemeenschappelijke vlonder voorzien. Bij de ingang hebben de bewoners gekozen voor een gemeenschappelijke ruimte met een tentoonstellingskastje en bankje. En zo is een woongebouw ontworpen en gerealiseerd dat sterk te vergelijken is met de projecten van de ‘Baugruppen’ uit de Duitse steden.

Of zoals de BNA jury het zelf stelt: Superlofts Blok Y laat zien hoe je een appartementengebouw met bijzondere impact kunt realiseren door (1) met een grote mate van participatie van toekomstige bewoners te ontwikkelen, (2) kwaliteit toe te voegen met collectieve voorzieningen en (3) voorwaarden te creëren om individuele woningen op maat te kunnen maken.”

Peggy Totté

Foto Superlofts

22/05/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *