Lezing: Stefano Boeri (IT)
iris 16 oktober 2013

Met Stefano Boeri (Milaan, 1956) haalt Architectuurwijzer een boegbeeld van de Italiaanse architectuur naar Limburg.

Stefano Boeri is architect, docent stedenbouw (Politecnico di Milano, voorheen gastprofessor aan de Architectural Association, Berlage Institute, Harvard GSD en MIT) en gewezen hoofdredacteur van de tijdschriften Abitare en Domus. In 2011 is Boeri door de stad Milaan aangesteld als raadgever voor cultuur, design en mode. Boeri is daarnaast directeur van het architectuurfestival FESTARCH; hij trad al meerdere malen op als curator van tentoonstellingen.

Stefano Boeri’s praktijk dekt een breed veld: van interieuropdrachten over architectuurprojecten tot masterplans. Zijn bureau Stefano Boeri Architetti concentreert zich voornamelijk op opdrachten in steden in verandering. Telkens zoekt het bureau actief de complexiteit van de hedendaagse stad op. Om de juiste aanpak voor elke specifieke opdracht te vinden, werkt Boeri steeds vanaf de aanvang van een project samen met diverse publieke en private actoren.

Boeri is ook oprichter van Multiplicity, een uitgesproken interdisciplinaire onderzoeksgroep waarin architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, communicatiespecialisten, geografen, sociologen en antropologen transformaties in de hedendaagse stad bestuderen. Met Multiplicity heeft Boeri bijgedragen aan onder andere Documenta in Kassel en de biënnale van Venetië.

Meerdere van Boeri’s onderzoeken zijn gepubliceerd. De Milanese architect tracht daarbij in het bijzonder de sociale en territoriale dynamieken van de stad te vatten. Boeri’s bekendste publicatie is wellicht de bundel Mutations (2000) die hij met Rem Koolhaas en Sanford Kwinter samenstelde.

Architectuurwijzer nodigt Stefano Boeri uit in het kader van Atelier Limburg-Europa, een denktank die een ruimtelijk handvest voor (toekomstige) stadsregio’s wil formuleren aan de hand van een experimenteel onderzoekstraject.

Guy Vloebergh (OMGEVING) sluit af met een reflectie op de stedenbouwkundige visie van Stefano Boeri en in welke mate deze zin heeft voor Vlaanderen.

Praktisch
Lezing in het Engels
Grote zaal, C-mine cultuurcentrum, C-mine 10, 3600 Genk
Woensdag 16 oktober 2013, 20u15
Inkom: 7 euro

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *