Ruimte delen in Runkst: toekomstscenario’s
iris 11 december 2017

Van Runkst wordt wel eens gezegd dat het de meest stedelijke wijk van Hasselt is. In de voorbije 10 jaar is de bevolking van Runkst sterk gegroeid: meer gezinnen, meer verkeer, meer fietsen. Daarmee gepaard kwam er ook meer vraag naar groen en betaalbare woningen, naar plekken om te ondernemen en mekaar te ontmoeten. Sinds eind september gaat het project ‘Iedereen deelt in Runkst’ op zoek naar ideeën over ruimte in Runkst.

Op 15 december stellen studenten Architectuur en Kunst van UHasselt hun ideeën voor aan de wijk. Iedereen is welkom voor een hapje en drankje, vanaf 17u in de jeugdherberg Hostel H.

Wat nodig is in Runkst, kan alleen bekomen worden door de beschikbare ruimte te delen. De studenten onderzochten drie maanden lang bestaande deelpraktijken van bewoners en bezoekers van Runkst: buren die tuinen delen, die elkaars gereedschap herstellen en lenen, die een lege kamer openstellen voor buitenlandse studenten, die samen een parkje onderhouden, … Op basis van deze deelpraktijken ontwierpen de studenten toekomstscenario’s, zoals groene fietsnetwerken, een marktgebouw op het Sint-Hubertusplein, parkeerwoningen en speelstraten, en een huisstijl voor vergaderplekken in Runkst.

‘Iedereen deelt in Runkst’ is een voorbode van Tournée Locale, een cultureel wijkfestival door en voor de bewoners van de Heilig Hartwijk, Runkst en de stationsomgeving. Tournée Locale zal plaatsvinden van 20 april tot 6 mei 2018. Organisaties, musea, buurtbewoners, ontmoetingscentra en scholen slaan de handen in elkaar en organiseren concerten, tentoonstellingen, workshops, … Schepen van cultuur Karolien Mondelaers: “Door Tournée Locale te laten neerstrijken in de wijk, willen we niet alleen meer mensen laten proeven van cultuur in meest brede zin van het woord. We willen ook ruimte scheppen voor initiatieven van creatieve en enthousiaste buurtbewoners zelf. Heel wat organisaties en verenigingen doen al mee en verbinden zich met buurtbewoners. ‘Iedereen deelt in Runkst’ is ook zo’n verbindend project. Hoe kunnen we samen de toekomst vormgeven? We kijken alvast uit naar de resultaten.”

‘Iedereen deelt in Runkst’ wordt gedragen door Faculteit Architectuur en Kunst UHasselt samen met a2o architecten, Architectuurwijzer vzw, Stad Hasselt en the School. Met dank aan Hostel H.

Praktisch
Presentatie “Iedereen deelt in Runkst”
Vrijdag 15 december 2017, 17u
Jeugdherberg Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt
Toegang gratis

Volg ‘Iedereen deelt in Runkst’ via:
www.facebook.com/iedereendeeltinrunkst/
www.future-is-today.be/category/iedereen-deelt-in-runkst/

Volg Tournée Locale via:
www.tourneelocalehasselt.be
www.facebook.com/tourneelocalehasselt

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *