Innovatieve woonvormen
Lieve Drooghmans 21 februari 2022

Innovatieve woonvormen zijn een veelgebruikt begrip bij zowel lokale besturen als architecten, projectontwikkelaars en bewoners. Doorgaans gaat het over woningtypes die afwijken van de klassieke vrijstaande woning, de rijwoning en het appartement.

Voor het tijdschrift Ruimte van VRP schreef Peggy Totté een artikel over Innovatieve woonvormen. Na het veldonderzoek naar het collectief wonen, verdiept Architectuurwijzer zich in de ruimtelijke mogelijkheden van innovatieve woningtypes, zoals het clusterwonen voor alleenstaanden, de gezinsappartementen en de kleinschalige woonvormen voor senioren.

Peggy Totté beschrijft in het artikel de meerwaarde van deze woningtypes, maar is tegelijk kritisch over het beheer en de betaalbaarheid ervan. De innovatie mag zich volgens haar niet beperken tot een plattegrond, er is ook nood aan innovatieve eigenaarsmodellen. De gedeelde ruimtes in deze projecten kunnen wel leiden tot ruimtebesparing, maar drukken niet noodzakelijk de kosten voor de bewoners. Het is immers de ‘eigenaar’ die de woonprijs bepaalt. In het geval van een projectontwikkelaar of investeerder wordt er gezocht naar een maximaal rendement voor elk project. Bij een wooncoöperatie zal de groep bewoners zoeken naar een maximale woonkwaliteit in verhouding tot een betaalbare woonkost.

Lees hier het volledige artikel.

21/02/2022
Tekening  © Elisabeth De Clercq (project Senioren Thuis, Montfortanenklooster, Kontich)