Parlement van de Duitstalige Gemeenschap
iris 15 mei 2017

Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap was oorspronkelijk een sanatorium. Het gebouw dateert uit 1906. Atelier Kempe Thill mocht de herbestemming uittekenen nadat dit Rotterdamse bureau was uitgeroepen tot winnaar van een internationale prijsvraag. Het parlement – het kleinste van Europa – is de officiële vertegenwoordiging van de 74.000 inwoners van de taalgemeenschap in het oosten van België.

 

 

Het project telt twee delen: de verbouwing van het imposante sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met een zaal voor de parlementaire zittingen. Het bestaande gebouw is zowel functioneel als energetisch hersteld. Naast de gevel, de ramen en het leien dak zijn de technische installaties compleet vervangen. De architecten hebben wel alle aanwezige historische details zorgvuldig bewaard. De uitbreiding is in de vorm van een halfondergronds bouwlichaam voor het bestaande bouwwerk gezet. Door zijn groendak en groengevels voegt de nieuwbouw zich moeiteloos in het omringende parklandschap in en ersterkt hij de monumentaliteit van het bestaande gebouw. De parlementszaal kreeg – voortbouwend op de lokale houttraditie – een speciaal ontwikkelde akoestische houtbekleding. Vanuit deze zaal heb je een prachtig uitzicht op het landschap.

 

 

Kempe Thill is een bureau met Duitse Roots: zowel André Kempe als Oliver Thill studeerden aan de universiteit van Dresden. Het bureau gaat op een behoedzame manier om met gebouwen uit het verleden. Ze hebben zich zowat gespecialiseerd in het 20ste eeuwse bouwkundig erfgoed – hun kantoren zijn niet voor niets gevestigd in de modernistische Van-Nellefabriek in Rotterdam. In herbestemmingen en renovaties gaan ze telkens op zoek naar de elegantie van oude gebouwen. Kempe Thill kiest bewust voor continuïteit eerder dan voor contrast. Het bureau combineert vormelijke en vooral materiaalgerelateerde gratie met een zekere neutraliteit. In feite zijn de ruimtes die ze creëren vrij universeel, in die zin dat ze diverse gebruiksmogelijkheden toelaten. Het zijn de materialen en de bouwdetails die ze specifiek maken.

Sinds hun oprichting hebben ze de ‘Europan 5’-wedstrijd gewonnen, de ‘Rotterdam-Maaskant’-prijs ontvangen en waren ze ‘Dutch Architect of the Year’ in 2011. Ze zijn ook in België actief met onder andere de 19de eeuwse concerthal De Harmonie, de renovatie van de Antwerpse Rozemaai-appartementen en het onderzoekslaboratorium van de KULeuven in Genk.

Architecten Atelier Kempe Thill
Adres Platz des Parlements 1, 4700 Eupen
Type Kantoor
Datum oplevering 2013
Foto Ulrich Schwarz

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *