Drie iconische gebouwen met erfgoedwaarde
Lieve Drooghmans 19 september 2023

Elke stad of dorp kent wel één of meerdere historische gebouwen die opvallen omwille van de bouwstijl, de rol doorheen de geschiedenis en de bouwhoogte en schaal. De restauratie van het iconisch erfgoed is een belangrijke opgave in Vlaanderen, maar niet altijd evident. Vaak is een uitbreiding van het programma of structurele aanpassing aan het gebouw noodzakelijk, wat de publieke opinie kan beroeren.

Behoud en hergebruik van erfgoed is niet enkel belangrijk omwille van de historische waarde, maar ook steeds meer vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Elke afbraak van een gebouw heeft immers een belangrijke milieu-impact. Men houdt er waardeloos puin aan over en er komt een grote hoeveelheid CO2 vrij. Om nog te zwijgen van de heropbouw. Kortom, hergebruik van erfgoed kan je beschouwen als een primaire vorm van circulair bouwen. Daarom hebben Architectuurwijzer en Embuild Limburg de handen in elkaar geslagen en drie architecten uitgenodigd die met veel respect aan de restauratie van een iconisch gebouw hebben gewerkt, met ook oog voor circulaire technieken.

 

 

Op de lezing van 26 oktober 2023 in cultuurcentrum Hasselt kwamen drie projecten aan bod. Daarbij toonden de architecten telkens hoe ze zorgvuldig zijn omgegaan met de inpassing van een nieuw programma en een bijhorende herstructurering of uitbreiding van het volume.

  • a2o architecten – Herbestemming van de Chocoladefabriek in Nerem tot een collectief woongebouw.
  • Origin – De iconische maar in verval geraakte ‘White Residence’ in Nieuwpoort krijgt een nieuw leven als ‘The Grand’. Origin werkt hiervoor samen met David Chipperfield Architects.
  • RE-ST – Uitbreiding van het Design museum Gent. RE-ST werkt hiervoor samen met Carmody Groarke en ATAMA.

 

Praktisch
Lezing
Donderdag 26 oktober 2023, 20u
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, kleine theaterzaal
Tickets te koop via CCHA
Prijs: 11 euro, 5 euro voor studenten (excl. €2 servicekosten)

Deze lezing kadert in het randprogramma van de expo ‘Hasselt Hertekend’.

 

Partners  Embuild Limburg, cpeCedralEquitoneTarkett, Vandersanden, Reynaers, Forster, Ventiline

Foto  Chocoladefabriek – a2o