Kleinschalige woonvormen voor senioren
Lieve Drooghmans 6 mei 2021

Tijdens de lezingenavond ‘Kleinschalige woonvormen voor senioren’ op 14 oktober 2021 gingen we op zoek naar de haalbaarheid en realiteit van kleinschalige woonvormen met /zonder zorg (na corona). Herbekijk hier de lezingen:

 

 

Eerst komen de jonge architecten Charles De Muynck en Elisabeth De Clercq aan het woord. Ze ontwerpen elk een kleinschalig woonproject voor kwetsbare senioren, in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. Deze projecten passen binnen het concept Senioren Thuis waarbij een 5-tal senioren een sociale woning delen. Alle bewoners hebben een eigen appartement en maken zelf keuzes, maar ze wonen wel samen onder één dak. Ze kunnen elkaar helpen met koken, boodschappen, vrijetijdsactiviteiten, … Een vrijwillige begeleider staat hen daarin bij. 

Vervolgens toont Cecilia Aernaudts van Osar architecten (met veel ervaring in zorgwonen) een kleinschalig woonproject voor mensen met dementie. Dit project bestaat uit zeven assistentiewoningen met een gemeenschappelijke ruimte met keuken, een tuin en een dagverzorgingscentrum. Met dit project richt Astor vzw zich voornamelijk op koppels waarvan één persoon dementie heeft. Het biedt koppels de mogelijkheid om samen te blijven wonen in een veilige en aantrekkelijke omgeving.

 

 

Na de presentaties gaan we in gesprek met Gert Eyckmans van De Ideale Woning en anderen over de haalbaarheid en voorwaarden om de kleinschalige woonvormen voor senioren op een grotere schaal in Vlaanderen in te zetten.

 

Praktisch
Lezingenavond ‘Kleinschalige woonvormen voor senioren’
In het kader van de expo ‘Housing Apart Together
Donderdag 14/10/2021, 19u
Stadsform, Stadswaag 6, Antwerpen
Inkom is gratis.

Architectuurwijzer organiseert deze avond samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Stadsform.
Deze lezingenavond maakt deel uit van een reeks van 4 avonden in het kader van de expo Housing Apart Together.
Ook welkom op:
– donderdag 30 sept – Collectief wonen in erfgoed
– donderdag 28 okt – Coöperatief wonen in de stad
– woensdag 10 nov – Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen

Foto inzet  Astor in Wijnegem – Osar architecten
Render  Senioren Thuis, Londenstraat Antwerpen – Charles De Muynck