Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen
Lieve Drooghmans 2 juli 2021

In het kader van de expo ‘Housing Apart Together’ organiseerde Architectuurwijzer samen met stad Antwerpen en AG Vespa een aantal thematische lezingenavonden. Op 10 november 2021 was het thema ‘Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen’. In Vlaanderen wordt de woning met eigen tuin beschouwd als de meest ideale vorm voor wonen met kinderen. Tijdens deze lezingenavond tonen we dat gestapelde woonprojecten ook een fijne thuis voor gezinnen met kinderen kunnen bieden. We laten hiertoe twee architecten aan het woord: Ninke Happel en Koen Van Bockstal.

Herbekijk de lezingen:

 

Tijdens studiereizen naar Zürich geraakte Ninke Happel gefascineerd door diverse gezinsvriendelijke (coöperatieve) woonprojecten in de stad. Zo wilde zij ook graag een thuis voor haar gezin bouwen in Nederland. Haar bureau HappelCornelisseVerhoeven werd geselecteerd voor het ontwerp en de uitvoering van een gezinsvriendelijk woonproject van AG Vespa, op een bouwkavel aan het Houtdok op het Antwerpse Eilandje. Op 10 november geeft zij toelichting bij dit ambitieuze woonproject en legt zij de link met de buitenlandse referentieprojecten.

Op een andere kavel aan het Schengenplein op het Eilandje ontwerpen BULK architecten en General Architecture (Zweden) een nieuw gezinsproject in opdracht van Dethier Projectontwikkeling. Aan de hand van plannen en tekeningen toont Koen Van Bockstal wat de meerwaarde van een gemeenschappelijk binnenhof, dakterras, dakpaviljoen, … kan zijn voor het wonen met kinderen. Ook de plattegronden van diverse appartementen zijn ontworpen op maat van opgroeiende kinderen.

 

 

Na de lezingen vragen we Glenn Lyppens – onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en bestuurder van Architectuurwijzer – om zijn reflectie op het gezinsvriendelijk wonen en de robuustheid van de voorgestelde modellen.

 

Praktisch
Lezingenavond ‘Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen’
Woensdag 10/11/2021, 19u
Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Gebouw S.R001, Rodestraat 14, Antwerpen.
Inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Architectuurwijzer organiseert deze avond samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Universiteit Antwerpen.
Deze lezingenavond maakt deel uit van een reeks van 4 avonden in het kader van de expo Housing Apart Together.
Ook welkom op:
– donderdag 30 sept – Collectief wonen in erfgoed
– donderdag 14 okt – Kleinschalige woonvormen voor senioren

– donderdag 28 okt – Coöperatief wonen in de stad

Tekening  Houtdok in Antwerpen, HCVA
Render  Schengenplein in Antwerpen, BULK architecten & General Architecture