Coöperatief wonen in de stad
Lieve Drooghmans 1 juli 2021

In het kader van de expo ‘Housing Apart Together’ organiseerde Architectuurwijzer samen met stad Antwerpen, AG Vespa, Cera en Antwerp Management School op 28 oktober 2021 een lezingenavond rond ‘Coöperatief wonen in de stad’. Het coöperatief woonmodel is een interessant beheersmodel voor diverse woonvormen, maar staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Sinds enkele jaren hebben enkele pioniers zoals wooncoop, Oak Tree Projects, Collectief Goed, IBK, … hun eerste project gerealiseerd en zijn ze druk bezig met volgende projecten. Maar het is geen vanzelfsprekend traject.

Herbekijk de lezingen:

 

Als voormalig bestuurder van het Rotterdams Woongenootschap start Peter Kuenzli met een inspirerend pleidooi voor de wooncoöperatie als een nieuw economisch model met een nieuwe set aan regels. Samen met Ninke Happel en Arie Lengkeek, trachtte hij met de wooncoöperatie een nieuw model voor betaalbaar, zorgeloos en goed wonen in Rotterdam te introduceren. Helaas waren de voorwaarden niet gunstig en hebben zij het initiatief moeten stilleggen. Vanuit deze ervaring komt Peter vertellen waarom hij geduldig blijft inzetten en sensibiliseren op het thema van coöperatief wonen.

Vanuit zijn ruime expertise in projectontwikkeling en woonbeleid in Vlaanderen, geeft Filip Canfyn aansluitend eerst een inkijk in de systeemfouten van onze Vlaamse woonmarkt. Als expert binnen het adviesbureau Rebelgroup, werkt hij vandaag aan diverse adviesopdrachten voor steden en gemeenten, waar ook het coöperatief woonmodel steeds meer deel van uitmaakt. Tijdens zijn lezing gaat hij dieper in op de potenties en knelpunten in het financiële model voor een wooncoöperatie.

Deze lezingavond maakt tevens deel uit van het traject rond wooncoöperaties waar Cera (Lieve Jacobs) en Architectuurwijzer (Peggy Totté) samen aan werken. Voor wie niet vertrouwd is met het coöperatief woonmodel, kan het interessant zijn om de basisprincipes na te lezen op de gezamenlijke website www.cooperatiefwonen.be.
 
Na de lezingen is er ruimte voor debat en vragen vanuit het publiek.

 

Praktisch
Lezingenavond ‘Coöperatief wonen in de stad’
Donderdag 28/10/2021, 19u
Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000 Antwerpen (Mechelseplein)

Architectuurwijzer organiseert deze avond samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Antwerp Management School.
Deze lezingenavond maakt deel uit van een reeks van 4 avonden in het kader van de expo Housing Apart Together.
Ook welkom op:
– donderdag 30 sept – Collectief wonen in erfgoed
– donderdag 14 okt – Kleinschalige woonvormen voor senioren

– woensdag 10 nov – Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen

Tekeningen  Ellen Verbiest & Hanne Van Gils