Iedereen deelt
iris 5 april 2018

De laatste jaren is de bevolking in de stationsomgeving van Hasselt sterk gegroeid, met als gevolg méér gezinnen, méér auto’s, méér fietsen, maar ook méér vraag naar plekken om te ondernemen, te ontmoeten, te spelen, te hangen en te wonen. Om aan al deze vragen op een duurzame manier te voldoen, zijn een aantal Hasselaren ruimte beginnen te delen. Tijdens het cultuurproject Tournée Locale toont “Iedereen deelt in Hasselt” de toekomstverhalen van bewoners en beleidsmakers.

Architectuurwijzer illustreert in deze tentoonstelling wat het collectief wonen in de stad kan betekenen. Waarom is collectief wonen wenselijk en wat wordt er momenteel al gedeeld in Vlaanderen? De panelen illustreren vier collectieve woonprojecten waarbij de bewoners de handen in elkaar hebben geslagen:

  • In het project De Kazerne in Deurne hebben vier gezinnen met kinderen een voormalige rijkswachtkazerne verbouwd tot vier rijwoningen.
  • De oude stadsschool op de Kapucijnenvoer in Leuven wordt getransformeerd tot 28 energiezuinige woningen voor gezinnen, koppels en alleenstaanden.
  • In Gent realiseerde een groep bewoners het nieuwbouwproject De Schilders, met acht woonunits plus gemeenschappelijke ruimtes op het gelijkvloers, in de kelder en buiten.
  • Een oude olieverwerkende fabriek in Antwerpen werd omgetoverd tot een groene woonoase met elf appartementen, elf loften, een kunstgalerij en een psychotherapeutisch centrum.

Op zaterdag 5 mei is er een debat rond de vraag hoe we op deze deelpraktijken kunnen voortbouwen, met Valerie Del Re (stad Hasselt), Pablo Hannon (The School), Jonas Knapen (a2o architecten), Ellen Renson (stad Hasselt, Dienst Wijkmanagement), Liesbeth Huybrechts (UHasselt, Faculteit Architectuur en Kunst) en Roel De Ridder (AW).

Praktisch
Debat ‘Iedereen deelt in Hasselt’
Zaterdag 5 mei 2018, 17u
The School, Stationsplein 7, Hasselt
De toegang is gratis.

De tentoonstelling loopt van donderdag 3 tem zondag 6 mei 2018, 10-22u.

Een samenwerking tussen The School, UHasselt Faculteit architectuur en Kunst, a2o architecten, Architectuurwijzer, Stad Hasselt en een aantal freelance ontwerpers.

Foto Cohousing De Kazerne in Deurne – Eric De Mildt

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *