Het Kolenspoor getest
iris 20 mei 2016

Het voormalige Kolenspoor is een tastbare verwijzing naar het mijnverleden van Limburg. Maar het kan ook een katalysator worden voor een duurzame transitie van de regio na de sluiting van Ford Genk. Op vraag van Ruimte Vlaanderen brengen Z33 en Architectuurwijzer het ruimtelijk ontwikkelingsverhaal van het Kolenspoor tot leven met een interactieve installatie op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, die nog tot 10 juli loopt.

Hoe kunnen ontwerpers en bestuurders samen werk maken van een kwalitatieve ruimte voor de toekomstige economie? Dat is de hoofdvraag van de biënnale IABR-2016-THE NEXT ECONOMY.

Kolenspoor

Z33/Architectuurwijzer en Ruimte Vlaanderen brengen er het ruimtelijke ontwikkelingsverhaal van het Limburgse Kolenspoor in beeld. Dat loopt van Beringen tot Eisden en rijgt onderweg heel wat kernen van wonen, werken, natuur en recreatie aaneen. Tot ver in de twintigste eeuw was het de economische ruggengraat die zeven steenkoolmijnen ontsloot, waardoor Limburg uitgroeide tot één van de voornaamste energieleveranciers van het land. Vandaag heeft het spoor het potentieel om een nieuwe impuls te geven aan de regio vanuit de wisselwerking tussen energie en technologie, erfgoed, natuurbeleving en toerisme.

De installatie op de biënnale heet ‘Het Kolenspoor Getest’. Ontwerpteams rond OSA KULeuven en Plusoffice zijn creatief aan de slag gegaan om het potentieel van het kolenspoor te onderzoeken in Houthalen-Helchteren en in Genk. Ze grijpen het spoor aan als experimenteerruimte voor de nieuwe economie en sociale cohesie die de regio beoogt. De biënnale stelt hun onderzoeksresultaten tentoon in een digitale platform, boek en filmprojectie. Op korte termijn komen de toeristische troeven van mijnerfgoed, fietscultuur en natuurbeleving in het vizier. Maar op langere termijn kunnen de nieuwe samenwerkingen rond het spoor ook een regionale energie- en materialentransitie op gang brengen.

Limburg Dag

Op 1 juni staat Limburg in de spotlights op de architectuurbiënnale. Ruimte Vlaanderen en de VRP organiseren een gezamenlijke uitstap met de verschillende stakeholders van het Kolenspoor project, gekoppeld aan een debat en reflectiemoment. Meer info en reservatie via vrp.

Partners Ruimte Vlaanderen, Z33

20/05/2016

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *