Op het symposium ‘Coöperatief Wonen’ vertelde Ninke Happel over het leven met haar gezin in de stad Rotterdam. Zij wonen graag in deze stad, zij werken er, de kinderen zitten in het centrum op school en ze doen alles met de fiets. Ze willen absoluut op deze locatie blijven wonen, maar – net zoals vele andere gezinnen – wonen ze in een te klein appartement in de binnenstad. En ze willen niet verhuizen naar de wijken buiten de ring, waar wel ééngezinswoningen staan.
Ninke uit haar oprechte verbazing over de huidige woningbouwproductie in Nederland. Bouwsystemen, geoptimaliseerde businessmodellen en winstgeoriënteerde marktmodellen zetten de toon. Als architect wordt zij vaak enkel gevraagd om de gevel te ontwerpen, want de plattegrond is al bepaald door de aannemer of ontwikkelaar.
Voor Ninke is het klaar en duidelijk: Rotterdam heeft nood aan een nieuw woningbouwmodel. Tijdens een bezoek aan Zürich ziet ze met eigen ogen hoe de Zwitserse Genossenschaften er wel in slagen om kwalitatieve woningen te bouwen, te verhuren en te onderhouden in samenspraak met de bewoners. In het bijzonder is ze aangenaam verrast door de kwaliteit van het project ‘Im Gut’ van Peter Märkli, maar evenzeer door de appartementsgebouwen van Miroslav Sik, Dialogweg 3, Dialogweg 7 en Genossenschaftstrasse 18 in het project Mehr als Wohnen.
In 2016 onderzoekt ze – samen met haar bureau Happel Cornelisse Verhoeven en het Nederlands-Zwitserse bureau Van de Wetering Atelier für Städtebau – hoe het Zwitserse model van de Genossenschaften kan vertaald worden naar de Nederlandse context. Na vele positieve reacties (en subsidies) leidt het onderzoek tot de oprichting van het Rotterdams Woongenootschap als een coöperatieve vereniging, die (betaalbare) woningen en appartementen wil bouwen, onderhouden en verhuren in de centrale stadswijken. Zij zal hiertoe samen werken met hun bewoners / aandeelhouders en streven naar een hoge ontwerp-, bouw- en woonkwaliteit.
Eén jaar na de lancering van het Rotterdams Woongenootschap was Ninke graag te gast bij Architectuurwijzer. Ze heeft een inspirerende toelichting gegeven door zowel stil te staan bij de woonkwaliteiten van de gezinsappartementen in Zürich, als bij enkele woonprojecten van haar eigen architectenbureau (zoals het Fierensblok in Antwerpen, in opdracht van AGVESPA). Miroslav Sik was duidelijk onder de indruk, en voelde een sterk verwantschap met zijn ervaringen en projecten in Zürich. Ook de Vlamingen in de zaal waren enthousiast. Het zou ons niet verwonderen, als er binnenkort ook een eerste Woongenootschap in Vlaanderen opduikt…
Ook tijdens het debat met Miroslav Sik, Tom Lagast en Anne Malliet gaat Ninke nog even dieper in op aanleidingen tot het oprichten van het Rotterdams Woongenootschap. Tevens vind je veel informatie op hun website www.rotterdamswoongenootschap.nl.
Peggy Totté
Symposium Coöperatief wonen, woensdag 11 oktober 2017
Lezing Ninke Happel – Het Rotterdams Woongenootschap (53:02)
Symposium Coöperatief wonen, woensdag 11 oktober 2017 (volledig – 3:42:26)