Dag van de Architectuur. Genk
iris 13 oktober 2013

‘Bloeiende landschappen’ is dit jaar het thema van de Dag van de Architectuur. Het wordt een zoektocht naar nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen. Wordt Vlaanderen één grote parkstad? Hebben alle verkavelingstuinen samen de kracht van een natuurgebied? Is hoogbouw de beste oplossing voor het gebrek aan betaalbare bouwgrond?

Genk

De stad Genk krijgt een prominente rol in deze editie. Het wordt de allereerste ‘hoofdstad van de Dag van de Architectuur’. In Genk zijn de uitdagingen van een parkstad zichtbaar. Deze jonge stad zoekt samen met haar inwoners naar manieren om Genk om te vormen tot een duurzame en kwaliteitsvolle leefomgeving.

Genk heeft veel troeven maar wordt geconfronteerd met zware economische uitdagingen. Om te slagen moet de ruimtelijke ambitie op één lijn gebracht worden met de maatschappelijke ambitie. Genk is ook een laboratorium voor de industriële samenleving van de toekomst.

Architectuurwijzer en stad Genk stellen samen enkele gebouwen open en organiseren rondleidingen. Het programma staat binnenkort online.

Staten-Generaal van de Limburgse architectuur

In de week voor de Dag van de Architectuur zullen experts uit binnen- en buitenland al volop reflecteren over de toekomst van Genk en Vlaanderen. Dat gebeurt o.a. tijdens de Staten-Generaal van de Limburgse architectuur, in Genk natuurlijk. De Staten-Generaal kreeg als titel ‘Op naar stad Limburg?’ en onderzoekt het nut en voordeel van stadsregio’s.

Het Landschap van de Architectuur

Op de Dag van de Architectuur kan u meer dan 90 architectuurprojecten ontdekken in Vlaanderen. Tussen 10 en 18 uur zijn er van de Westhoek tot in het Maasland rondleidingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, lezingen, debatten en masterclasses. Architectuurwijzer raadt u aan om zeker een bezoek te brengen aan blikvanger Genk!

Het volledige programma van de Dag van de Architectuur kan u vanaf 26 augustus 2013 bekijken via www.dagvandearchitectuur.be.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *