AT HOME / Building and Living in Communities
iris 20th October 2017

Verdichting is een belangrijke opgave voor de woningbouw in Vlaanderen. Dit betekent niet enkel kleiner wonen, maar – zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt – ook het delen van een (dak)tuin, een fietsenstalling, een werkruimte, … Alleen zo kan de ‘luxe’ van een verkaveling voorzien worden in een appartementsgebouw.

In de tentoonstelling ‘At Home / Building and Living in Communities’ tonen 20 buitenlandse referentieprojecten hoe collectief bouwen en wonen kan leiden tot een vernieuwende oplossing voor het dichter én betaalbaar wonen. De tentoonstelling onderzoekt waarom steeds meer mensen in een collectief bouwproject willen wonen. Ze toont diverse vormen van collectiviteit: van het samen bouwen, het delen van voorzieningen tot het samen wonen, koken, werken, spelen, …

Deze projecten zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De collectieve bouwprojecten bestaan uit drie basiselementen: de gemeenschappelijke eigendom van een gebouw en terreinen, het ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en de keuze om bewuster samen te leven.

Er is geen magische formule voor het collectief bouwen of wonen. Daarom is het de moeite waard om een ​​blik te werpen op de referentieprojecten. Ze staan garant voor een hoge kwaliteit van architectuur en geven met een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van de toekomstige bewoners en op de specifieke kenmerken van de locatie.

De 20 projecten staan tentoongesteld in plannen en maquettes, begeleid door een archief van vergelijkbare projecten. De tentoonstelling geeft ook info over de financiering van de projecten, de geschikte rechtsvormen, de noodzakelijke procesvoering én over de geschiedenis van het collectief wonen.

 

 

De rondreizende tentoonstelling wordt georganiseerd door stad Genk sector ruimte en C-Mine cultuurcentrum Genk, in samenwerking met Architectuurwijzer, binnen het traject ‘Dichter Wonen en Collectief Bouwen’. Ze is oorspronkelijk samengesteld door het Deutsche Architekturmuseum in Frankfurt-am-Mein en wordt begeleid door het boek ‘Bauen und Wohnen in Gemeinschaft. Building and Living in Communities’.

Download hier de flyer van de tentoonstelling.
Enquête Collectief bouwen
English version

Praktisch

Polyvalente zaal in C-mine cultuurcentrum Genk
Van zondag 10 september tem vrijdag 20 oktober 2017
Alle dagen van 10u tot 18u
Gratis toegang

Opening en gratis rondleidingen op zondag 10 september. Meer info hier.

Rondleidingen kunnen aangevraagd worden via peggy@architectuurwijzer.be.
Prijs per rondleiding: 60 euro
Maximum 20 deelnemers per rondleiding

Foto Ute Zscharnt
Poster Michael Feser

 

2 Reacties

  1. Beste,
    Het is bijzonder jammer te moeten vaststellen dat co-wonen, cohousing, en duurzaam wonen in gemeenschap zo weinig door de Stad Genk gestimuleerd wordt. In Genk zijn geen initiatieven en in Limburg nauwelijks enkele zeer beperkte. In Brussel, Gent , Antwerpen en Leuven is er een goede samenwerking tussen het Stadsbestuur en bouwgroepen waardoor daar een enorme boost is van wonen rond een commonhouse .Hier in Limburg gaan grote projectontwikkelaars en Stadsbesturen hand in hand samen. Een droevige gang van zaken waarbij een cooperatie maar moeilijk van de grond lijkt te komen!

  2. Beste heer Lemmens, goed dat u onze interesse in collectief bouwen en wonen deelt. Vanuit Architectuurwijzer kunnen we bevestigen dat deze interesse ook leeft bij stad Genk. Onze samenwerking voor deze tentoonstelling zou er anders niet gekomen zijn. At Home is net bedoeld om de dialoog over nieuwe bouwvormen aan te wakkeren. Er is ook concrete actie te melden: schepen D’Hoore bevestigde namelijk dat de piste van collectief bouwen bewust is opgenomen in het nieuwe woonproject Meiboom aan de grens met Zutendaal. Collectief bouwen/wonen bespaart de bewoners geld én maakt sociale netwerken sterker. We zetten onze schouders onder het concept, zodat het ook in onze provincie meer in beeld komt.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *