Architectuurreis Londen
iris 10 september 2012

Londen: de grootste stad van de Europese Unie (7,5 miljoen inwoners), hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, het politieke, economische en culturele hart van het land en één van de vier traditionele wereldsteden. De stad buigt op een respectabele en boeiende geschiedenis. Gesticht door de Romeinen, groot geworden in de vroege middeleeuwen, hoofdstad van een wereldrijk, afgebrand en herrezen, de eerste riolering ter wereld enzoverder enzovoorts. Anno 2012 is het natuurlijk de stad van de Olympische Spelen. Een dappere en niet onomstreden beslissing om zo de multi-etnische metropool een nieuwe impuls te geven en een stadsdeel met grote problemen te revitaliseren.

Londen laat op het gebied van architectuur en (hedendaagse) architectuurproductie een diversiteit zien die past bij een metropool met meer inwoners dan Vlaanderen. Variërend van glazen kantoortorens tot weldoordachte en vakkundig gedetailleerde woonhuizen. Renovaties van het talrijke aanwezige (industrieel) erfgoed en kunstzinnige paviljoens met een humoristische touch, zo typisch voor de Engelsman. Maar bovenal een goed begrip van geschiedenis, gelaagdheid, dichtheid en complexiteit, ruimtelijk effect, vormgeving en materialisering overgoten met een vleugje Britse dramatiek.

Architectuurwijzer heeft een boeiend programma samengesteld met bezoeken aan o.a. New Horizon Youth Centre, Whitechapel Gallery,Serpentine Gallery, Kings Cross station,…
Gerenommeerde architecten als Tony Fretton, David Kohn, Adam Kahn,Kevin Carmody en William Mann zullen ons begeleiden tijdens de projectbezoeken.

Download het programmaboekje hier.