Verslag architectuurreis Londen
iris 13 september 2012

Architecturale Sporen. 
Het verslag van een drie daagse architectuurreis naar Londen van 13-15 september 2012. 

Om 8u52 lokale tijd vertrekt de Eurostar van Brussel naar Londen; aan boord 58 architectuurliefhebbers. Om de nog dooie boel te veranderen in een levendige bende hebben de sponsoren de heenreis uitgekozen om te trakteren op het traditionele glas champagne. Voor dat we het weten staan we dan ook in hartje van de metropool.

Donderdagmiddag staat in het teken van de jonge architect David Kohn. Zijn werk kenmerkt zich door een expliciet verhalend karakter en een grote inventiviteit ten opzichte van budget en materiaalgebruik. Zijn oplossing voor het isoleren van een asbest dak in The White Building is hier een treffend voorbeeld van: onder de dakplaten hangt schapenwol in netten die bevestigd zijn aan de bestaande stalen liggers. A Room for London, is het meest spraakmakende project van de hele trip. De ‘Roi des Belges’ – een fictieve kopie van de boot Joseph Conrad’s roman ‘Heart of Darkness’) helt over het dak van de Queen Elizabeth Hall en kijkt uit over de Thames en de skyline van Londen. Het is voor het Olympisch jaar gebouwd als één-kamer hotel waar ook performances rondom worden opgevoerd. Aan boord voelen we ons echt ontdekkingsreiziger. Niet alleen leren we de stad op een heel andere manier kennen, maar ook is er een zeer grote gelaagdheid en interactie met de omgeving die versterkt wordt door materiaalgebruik en detaillering.

Op vrijdagochtend bezoeken we drie grotere projecten die meer aansluiten bij onze dagelijkse praktijk. De rondleidingen van William Mann door de vermaarde Whitechapel Gallery (die hij samen met Robbrecht & Daem verbouwde) en de hoofdkantoren voor Amnesty International waren een feest van informatie en een sequentie van goed ontworpen ruimtes in mooie gebouwen.

’s Middags bezoeken we drie minder gewone ‘gebouwen’. Het Serpentine Gallery Pavilion en 7 July Memorial, beiden in Hyde Park, vertellen twee heel verschillende verhalen over de stad. Voor het bouwen van het zomerpaviljoen wordt jaarlijks een starchitect aangesteld. Dit jaar waren het Ai Wei Wei en Herzog en de Meuron die gingen graven in de 12 jarige geschiedenis van de opdracht. De uitkomst: een kurken ruïne waarin het graven is naar vormelijke resten, of een bijzonder inspirerende ruimte onder een spiegelend dak. Het Memorial vertelt op indrukwekkende manier maar impliciet, want het is een monument, het verhaal van de aanslagen op de metro in 2005. Lewis Kinneir neemt ons daarna nog mee naar The Filling Station (reconversie van een oud benzinestation tot hippe bar) alwaar de officiële dag onder het genot van een glas wordt afgesloten.

De laatste dag wordt de Embassy Gardens bezocht. Een residentieel nieuwbouw project waar een der sponsoren de bakstenen levert. Met name de luxe uitgeruste ‘kijk-appartementen’, die als minutieuze mock-ups in een tijdelijk gebouw voorzien zijn, spreken erg tot de verbeelding. Vlakbij ligt eyecatcher Battersea Power Station dat door velen ook nog door een bezoekje vereerd wordt.

Graag willen we de sponsoren, Vandersanden, Eternit, Cantilana, Ebema en Isover nog eens extra bedanken voor hun gedane inspanningen en het heerlijke en gezellige driegangen diner dat ze ons de eerste avond aanboden.

Tekst: Joep Gosen
Foto: Steven Massart
Meer foto’s vind je hier
Partners: Stone & Style by Ebema, Eternit, Cantillana, Vandersanden Group, Isover

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *