A+ 280 Special edition: Collective Housing
Lieve Drooghmans 18 oktober 2019

A+ is hét toonaangevende Belgische tijdschrift voor architectuur. Naar aanleiding van de tentoonstelling Housing Apart Together besliste Architectuurwijzer om een samenwerking aan te gaan met A+. Dit resulteerde in de speciale editie A+ 280 Collective Housing, die als tentoonstellingspublicatie extra duiding geeft bij het thema collectief wonen. Dit collector’s item – een Engelstalig nummer – wordt op 10 oktober 2019 gelanceerd op de openingsavond van de expo.

Dichter wonen staat hoog op de maatschappelijke agenda, maar in de stad wordt het steeds harder zoeken naar een betaalbare en comfortabele woning. Het is tijd voor een nieuwe kijk op wonen. Collectiviteit kan daarbij een sleutel aanreiken, zowel in de woontypes als in de productie en het beheer. Maar wat betekent dit concreet? Welke ruimtes worden wel en niet gedeeld? Wonen we dan kleiner? Hoe organiseren bewoners zich? En welke rol spelen architect en bewoners bij zo’n ontwerpproces met inspraak?

We gingen op zoek naar goede voorbeelden van collectieve woonprojecten in een land met bitterweinig traditie. De meeste mensen willen hun thuis niet delen uit vrees voor het verlies van privacy, voor de gedeelde verantwoordelijkheid, de nood aan afspraken en het gebrek aan flexibiliteit. Architecten zijn nochtans erg creatief in het uittekenen van nieuwe collectieve woonmodellen, maar daarmee is nog niet elke opdrachtgever of bewoner overtuigd. Die weerstand is begrijpelijk, maar niet noodzakelijk gegrond.

A+ 280 Collective Housing verzamelt recent gerealiseerde of ontworpen woonprojecten die ons nu al antwoorden kunnen aanreiken op de vragen die een brede mentaliteitsverandering voorlopig in de weg staan. Het gaat zowel over gestapelde of geclusterde nieuwbouwwoningen als over de renovatie van bestaande gebouwen, en dit zowel in dorpen als in steden. Dit A+ nummer gaat in op de architectuur van collectieve woonprojecten en bespreekt ook de rol van de architect, de antropologische studie van cohousingbewoners, de leerpunten uit historische woonprojecten en recente coöperatieve projecten in Zwitserland.

uit de edito van Lisa De Visscher (A+), Stefan Devoldere (UHasselt) en Peggy Totté (Architectuurwijzer)

 

Praktisch

A+ 280 Collective Housing is te koop bij de expo Housing Apart Together: in de C-mine shop en de STAMshop.
Je kan het nummer ook bestellen via de website van A+ Architecture in Belgium.

Deze speciale editie is opgemaakt door een gastredactie van A+, Architectuurwijzer en UHasselt.
De Nederlandstalige versie van A+ 280 (tekst) staat vanaf 10/10 in de digitale tentoonstellingsbrochure.

 

Speciale dank aan onze partners A+ Architecture in Belgium en UHasselt Faculteit Architectuur en kunst.