Na de val van de muur wordt Berlijn getypeerd door zijn vele braakliggende kavels. Als jonge architect ziet Florian Köhl de opportuniteit om een ambitieus woonproject te realiseren. In 2003 koopt hij samen met zijn vrouw zo’n lege kavel binnen een stedelijk bouwblok. Het duurt drie jaar om een groep gelijkgezinde jonge mensen te vinden die mee willen investeren. Samen vormen zij een belangrijke pioniersgroep. Köhl wordt uitgedaagd als architect: hij moet creatieve oplossingen bedenken binnen de strikte stedenbouwkundige voorschriften en tegelijk een gepast antwoord geven op alle wensen van zijn Baugruppe. Het resultaat is een vernieuwend woonconcept, waarmee hij in 2009 de Berlin Architecture Award wint.
In 2007 is hij betrokken bij de oprichting van het “Netzwerk Berliner Baugruppen Architekten”. De architecten van dit netwerk willen hun expertise bij elkaar brengen om grotere projecten te ontwikkelen. Volgens Köhl leidt de samenwerking met een Baugruppe tot een nieuwe vorm van ontwerpen: werken in ‘gedeeld auteurschap’. Zonder deze opdrachtgevers is er slechts sprake van één auteur: de architect.
Recent was Köhl nog één van de drie architecten die instonden voor het ontwerp, het proces en de bouw van Spreefeld, een collectief bouwproject van 65 appartementen van diverse grootte.
Aan de hand van zijn eigen architectuurprojecten van de afgelopen 10 jaar zal Florian Köhl op 27 april bij Architectuurwijzer vertellen over de voordelen en mogelijkheden van het werken met Baugruppen. Voor een overzicht van zijn werk kan je terecht op zijn website: www.fatkoehl.com.
Deze lezing kadert binnen het thema “Dichter wonen / Collectief bouwen”.
Praktisch
Lezing Florian Köhl (Engels)
Donderdag 27 april 2017, 20u15
C-mine cultuurcentrum Genk, grote zaal
Inkom 8 euro, 5 euro voor studenten
Reservatie via C-mine cultuurcentrum
Partners cpe, Desso, Vandersanden, Zehnder, stad Genk, C-mine cultuurcentrum, Vlaamse overheid
Foto André Kroth, Florian Köhl