Wohnproject Wien
iris 12 juni 2018

Binnen het grote stadsontwikkelingsgebied Nordbhanhof – op voormalige spoorwegterreinen – in Wenen wordt een mix aan appartementsgebouwen, kantoren, universiteitsgebouwen, … gerealiseerd. Rond het centrale Rudolf Bednarpark ligt het opmerkelijke “Wohnprojekt Wien”, ontworpen door einszueins architektur. Het project is het resultaat van een wedstrijd georganiseerd door de stad Wenen. Het project telt 8 bouwlagen en bestaat uit 39 appartementen van 36 mtot 127 m2.

 

 

Naast de private terrassen per appartement is er een grotere gemeenschappelijke tuin waarin speeltuigen zijn opgesteld, en een deel moestuin is voorzien. Om daglicht in de kelderruimtes zijn op deze verdieping ook enkele patio’s voorzien.

Het dak is ingericht met een grote daktuin, een terras, een gastenappartement, een sauna, en een bibliotheek. Het is voor alle bewoners vrij toegankelijk, en geeft ook plaats aan de zonnepanelen.

Het gebouw bestaat uit twee gelijkwaardige delen, die met elkaar verbonden worden door een centrale trappartij. Deze traphal kent vides en doorzichten naar de verschillende verdiepingen, en ontvangt tevens voldoende daglicht. Door deze ruimtelijkheid wordt de trap ook beschouwd als een ruimte waar kinderen spelen, waar de hometrainer is opgesteld, waar planten staan, …

 

 

Aan de parkzijde zijn op het gelijkvloers een café en kantoorruimte voorzien. Dit zorgt voor een levendige straatzijde aan weerszijde van de inkompartij.

 

 

Een gemeenschappelijke fietsenstalling krijgt een prominente plek op de gelijkvloerse laag, met daglicht en een rechtstreekse toegang. Dit stimuleert de bewoners om hun fiets te gebruiken, eerder dan een (gedeelde) auto.

De betonstructuur van het gebouw laat toe dat elke unit op maat van de bewoner wordt ingevuld, en dat er eenvoudige wijzigingen mogelijk zijn op lange termijn. Tevens is er een brede variatie aan verschillende woningtypes binnen het gebouw.

 

Naast de voornoemde faciliteiten, zijn er op het gelijkvloers ook nog een gemeenschappelijke keuken, eetruimte en speelruimte voorzien. In de kelder zijn er ook workshops of andere events mogelijk in een multifunctionele ruimte, gekoppeld aan de patio’s.

Download de projectfiche hier.

Architecten einszueins architektur
Adres Krakauer Strasse 19/45, 1020 Wien, Österreich
Type Appartement
Datum oplevering 2013
Foto Hertha Hurnaus, einszueins Architektur

Meer Weense architectuur tijdens de AW architectuurreis 18-21 oktober 2018.

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *