Wenen
iris 18 augustus 2018

Architectuurwijzer reist dit jaar naar Wenen. Hét kruispunt tussen Oost en West. De stad van architectuur, kunst, klassieke muziek, filosofie, psychoanalyse én koffiecultuur. De meest aangename en leefbare stad, wereldwijd.

Het Weense centrum is een van de mooiste van Europa en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De historische gebouwen van de voormalige keizerlijke stad worden afgewisseld met architectonische bezienswaardigheden van innovatieve hedendaagse architecten (David Chipperfield, Jean Nouvel, Herzog & de Meuron, Hans Hollein, Dominique Perrault, …).

Wiener Secession

De Oostenrijkse hoofdstad viert in 2018 ‘Wiener Moderne‘. Vier belangrijke protagonisten stierven 100 jaar geleden: Gustav Klimt, Egon Schiele, Koloman Moser én architect Otto Wagner (Österreichische Postsparkasse, Wiener Stadtbahn, ….). Ze zijn allevier ook toonaangevende figuren in de Wiener Secession, de Weense variant van de jugendstil. Het beroemdste secessionsgebouw – de ‘gouden kool’ – is van Joseph Olbrich. Adolf Loos verwierp deze siertrend. Zijn Looshaus, spottend het huis zonder wenkbrauwen genoemd, illustreert zijn afkeer.

Wie Wiener wohnen

We bestuderen de Weense woningbouw van 100 jaar geleden – toen Wenen een uitgesproken socialistische stad was met een dito architectuur (Rotes Wien) – tot vandaag.

Het Karl-Marx-Hof (1927) is een stedelijk complex, met naast wooneenheden ook wasserijen, speeltuinen, winkels, een postkantoor, … Een stedelijk cohousing-project avant la lettre zeg maar.

Het sociaal woonproject Alt Erlaa uit de jaren zeventig, huisvest 7.000 mensen in 3.200 appartementen.

De Sargfabrik (1996), een van de eerste projecten die de revival van de collectieve woningbouw in gang zette, beschikt onder meer over een zwembad, daktuin, theaterzaaltje en vergaderruimtes.

En twee inspirerende woonprojecten uit de tentoonstelling AT HOME: PAN Wohnpark (2013) van Sergison Bates en Wohnprojekt Wien (2013) onderscheiden zich op verschillende vlakken van klassieke vastgoedprojecten en vormen een aantrekkelijke woonomgeving.

60.000 m2 cultuur

Het MuseumsQuartier is één van de grootste cultuurcomplexen in de wereld, midden in het hart van Wenen. De architectonische setting verenigt barok en neo-barokke gebouwen met hedendaagse architectuur van Ortner & Ortner. Het Architekturzentrum Wien herbergt Café Una van Lacaton en Vassal.

Starchitecture universiteitscampus

De nieuwe campus voor Economie en Bedrijfskunde huisvest 6 universiteitsgebouwen met royale buitenruimtes, volgens het masterplan van het Weense BUSarchitektur. Het centrale gebouw is van Zaha Hadid Architects en de 5 omstaande gebouwen zijn elk van internationaal gerenommeerde architecten. Hiermee heeft Wenen niet alleen een nieuwe universiteitscampus, maar ook een nieuwe bestemming voor architectuurliefhebbers.

Praktisch

Deze uitstap is voor architecten en andere beroepsgerelateerde professionals.
Het aantal plaatsen is beperkt.

Vliegreis vanuit Brussels Airport
Vertrek: Donderdag 18 oktober 2018, vertrek vlucht om 10u20
Terug: Zondag 21 oktober 2018 om 16u55

Vroegboekprijs tem 15 juni 2018: 565 euro
Boekingen na 15 juni 2018: 615 euro
Prijzen op basis van een tweepersoonskamer; voor een éénpersoonskamer is er een toeslag van 100 euro.

Inbegrepen in de prijs
– verplaatsingen heen en terug vanuit Brussels Airport en ter plaatse
– 3 overnachtingen met ontbijt in Magdas hotel
– Inkomgelden en gidsen

Reserveren
Gelieve je contactgegevens (naam, gsm), een kopie van je identiteitskaart alsook de facturatiegegevens te mailen naar info@architectuurwijzer.be.
Opgelet! Je inschrijving is pas definitief na betaling op rekeningnummer BE31 7350 0571 0355 van Architectuurwijzer vzw met vermelding van “Wenen + naam deelnemer(s)”.
Kosteloos annuleren kan tot 15 juni 2018. Daarna wordt 10% in rekening gebracht, tenzij er een vervanger kan gevonden worden.

Partners Cantillana, cpe, Stone & Style by Ebema, Desso by Tarkett, Equitone by Eternit en Vandersanden

10 Reacties

 1. Ik heb interesse en wil graag weten of ook de architectuur van de Vienna Secession en van de periode 1918-1934 (Red Vienna genoemd toen de sociaal democraten er regeerden voor de eerste keer en veel goede sociale woningbouw realiseerden > zie https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Vienna )?

 2. Beste Freddy, wij werken momenteel nog aan het programma van Wenen.
  Karl Marx Hof bijvoorbeeld staat op het programma, en wellicht ook een gebouw van de Vienna Secession. Wij proberen een programma op te maken met een mix van hedendaagse architectuur en een aantal historische gebouwen
  Vriendelijke groeten,
  Iris

 3. Beste Guido, alle beschikbare info vind je op deze pagina.
  Enkele weken voor de reis ontvangen de deelnemers meer praktische informatie.
  Groeten,
  Iris

 4. Beste Bas, alle beschikbare info vind je op de pagina.
  Enkele weken voor de reis ontvangen de deelnemers meer praktische info.
  Groeten,
  Iris

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *