Wenen, kruispunt tussen oost en west
iris 16 oktober 2018

Wenen is de meest leefbare stad ter wereld. De stad dankt deze titel aan de combinatie van een ruim cultureel aanbod met een gezonde leefomgeving en uitstekend openbaar vervoer.

Het centrum van Wenen is een van de mooiste van Europa. Niet te verwonderen dat het op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De historische keizerlijke gebouwen delen hun stad met innovatieve hedendaagse architectuur. Wenen viert dit jaar ‘Wiener Moderne’ en herdenkt daarbij enkele toonaangevende  guren van de Wiener Secession, de Weense variant van de jugendstil: kunstenaars Gustav Klimt, Egon Schiele, Koloman Moser en last but not least architect Otto Wagner.

Wenen is een must voor architectuurliefhebbers. Als de bekende architectuurhistoricus Nikolaus Pevsner – die met Pioneers of Modern Design (1936) het eerste standaardwerk over de moderne architectuur schreef – de vijf allerbelangrijkste pioniers had moeten kiezen, dan zaten er zeker twee Weense architecten bij. Naast de Amerikanen Louis Sullivan en Frank Lloyd Wright en onze eigen Henry Van de Velde, zou Pevsner de Weners Otto Wagner en Adolf Loos selecteren als de directe voorlopers van Walter Gropius, Le Corbusier, Mies van der Rohe en Alvar Aalto.

Architectuurwijzer organiseerde van 18 tem 21 oktober 2018 een architectuurreis naar Wenen met 56 architecten. Het programma en het bijhorende boekje kan je hier downloaden: Programma Wenen en Programmaboekje Wenen. Bekijk het fotoalbum.

 

 

We besteden op deze architectuurreis veel aandacht aan ‘wonen’. We doorkruisen de Weense woningbouw van 100 jaar geleden tot vandaag. Lees: van het Karl Marx Hof van Karl Ehn tot het PaN Wohnpark van Sergison Bates.

Er staat ook ‘Starchitecture’ op het programma. De sublieme nieuwe universiteitscampus is opgetrokken naar het masterplan van het Weense BUSarchitektur. Het centrale gebouw is van Zaha Hadid Architects en ook de vijf omstaande gebouwen zijn ontworpen door internationaal gerenommeerde architecten.

Het MuseumsQuartier Wien is het grootste cultuurcomplex ter wereld, met hedendaagse architectuur van Ortner & Ortner. We bezoeken er het Architekturzentrum Wien, dat met Café Corbaci van Lacaton en Vassal een unieke horecazaak onder zijn dak heeft.

De reis werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cantillana, cpe, Desso by Tarkett, Stone & Style by Ebema, Equitone/Eternit en Vandersanden

23/10/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *