We kopen samen den Oudaan
iris 14 oktober 2016

Het collectief We kopen samen den Oudaan lanceerde in 2015 de oproep om de Oudaan te kopen. Doel: de Antwerpse politietoren van architect Renaat Braem nieuw leven inblazen. Het collectief bestaat uit onderzoeksbureau ndrv, verschillende architectenbureaus en tal van geëngageerde Antwerpenaren.

Dit najaar mag We kopen samen den Oudaan de spits afbijten van een nieuwe tentoonstellingsreeks met de titel BWMSTR Label, genoemd naar het gelijknamige instrument van de Vlaams Bouwmeester. In deze reeks brengen het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel architectuurprojecten die een maatschappelijk verschil maken. De Oudaan-tentoonstelling – van 19 oktober tot 15 januari in deSingel – toont de ontwikkelingsmogelijkheden voor het project en stimuleert het maatschappelijk debat over nieuwe vormen van publieke ontwikkeling, cofinanciering en gedeeld ruimtegebruik.

edm_25062015_oudaan_068
Bron foto: VAi

We kopen samen den Oudaan is een bijzonder goed initiatief dat hopelijk veel navolging krijgt. “De Oudaan in Antwerpen is niet uniek. Ook in andere steden zijn er sites en gebouwen die door hun ligging, bestemming of statuut moeilijk te (her)ontwikkelen zijn”, zegt een van de initiatiefnemers Maarten de Smet. Hij stelt dat er in veel Belgische steden nood is aan een dergelijk burgerinitiatief. Wij denken spontaan aan Huis Stynen en het Hasseltse Begijnhof.

Lees hier het manifest van We kopen samen den Oudaan.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *