Nieuwe Nuchterheid
iris 15 juni 2014

Een confrontatie met het wonen. 

Met architecten als Marie-José Van Hee, De Smet Vermeulen en Robbrecht & Daem kent Vlaanderen een decennia lange traditie voor bescheiden, tijdloze en standvaste architectuur. Hoewel zeer gewaardeerd onder architecten, kreeg deze benadering weinig navolging. Recent is daar verandering in gekomen: een aantal jonge Vlaamse architecten geven traditionele begrippen als ‘context’ en ‘ouderwets vakmanschap’ een nieuw elan.

Met de tentoonstelling ‘Nieuwe Nuchterheid’ brengt Architectuurwijzer vijf representatieve projecten met een bijzondere aandacht voor context, ambacht en maakbaarheid samen. De tentoonstelling focust op woningen van jonge architecten in Vlaanderen. De hernieuwde aandacht voor een architectuur vrij van modegrillen en spektakel, wordt getoond in relatie tot het alledaagse wonen.

De tentoonstelling is uniek en origineel omwille van de keuze voor het medium film, in combinatie met maquettes. Hierdoor krijgt de bezoeker de kans om de vijf woonhuizen te ‘beleven’. De internationaal gerenommeerde documentairemaakster Lotte Knaepen geeft in haar film een reëel beeld van het ‘wonen’ in deze vijf woningen. Dit wonen is een optelsom van verschillende kleine handelingen. Het wonen wordt getoond in zijn alledaagse kleine handelingen. Zo krijgt de kijker de kans om te reflecteren over architectuur – al dan niet als obstakel voor het wonen.

Tegelijk communiceert de tentoonstelling de mogelijkheid van een nieuwe tendens in de architectuur, namelijk de ‘Nieuwe Nuchterheid’. Architectuurcriticus Wim van den Bergh verzorgt de tekstuele omkadering van het project. Hij beschrijft en kadert de ‘Nieuwe Nuchterheid’ als een opkomend fenomeen in Vlaanderen.

De projecten
Vijf opvallend onopvallende woningen worden via afzonderlijk opgestelde filmprojecties tentoongesteld. De combinatie van deze vijf geeft een divers beeld van ‘Nieuwe Nuchterheid’ als een hernieuwde tendens in Vlaanderen.

1/ nieuwbouwwoning in Heuvelland / ae architecten
2/ nieuwbouwwoning in Asse / BLAF architecten
3/ nieuwbouwwoning in Lubbeek / Broekx-Schiepers architecten
4/ nieuwbouwwoning in Lanklaar / De Gouden Liniaal
5/ verbouwing in St-Gillis-Waas / Dagkant Architecten

Praktisch
Tentoonstelling van 8 mei tem 15 juni 2014
C-mine cultuurcentrum, Genk

De tentoonstelling ‘Nieuwe Nuchterheid’, gerealiseerd in opdracht van C-mine cultuurcentrum Genk, was één van de architectuurhoogtepunten van 2014. De film die de rode draad vormde door deze expo staat nu online als documentaire. Zet u in een comfortabele zetel en geniet van 17 minuten perfecte ontspanning voor architectuurliefhebbers.

Foto Marc Appeltans

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *