Studio Venezia – Partial Views
iris 22 augustus 2016

Vier jonge Belgische architectenstudio’s organiseren in Venetië een off-circuit tentoonstelling. Ze kregen carte blanche van kunstproducent Edoardo Cimadori om hun werk tentoon te stellen in twee centraal gelegen ruimtes vlakbij de Via Garibaldi, tussen Giardini en Arsenale. Op hun beurt nodigden ze twee Brusselse cineastes uit een film te maken waarin hun realisaties figureren. De architecten zullen afwisselend ter plekke aanwezig zijn en daar de inhoud produceren voor een later te maken publicatie.

Julie Pfleiderer en Miriam Rohde creëerden samen met geluidskunstenaar Peter Lenaerts de film Actual Size Real Time #1 ‘Partial Views’. Een beknopte uitleg over hun visie op film en architectuur:

“Grootte en tijd zijn vaste parameters in de empirische ruimte; in film worden ze variabel. Actual Size Real Time is een samenwerking tussen Julie Pfleiderer en Miriam Rohde. Ze realiseren filmische architectuurportretten die niet alleen interesse tonen in hoe de gebouwde ruimte eruit ziet maar ook – en zeker niet minder belangrijk – hoe ze kan bekeken worden. Voor hun eerste film werkten Rohde en Pfleiderer samen met vier jonge Belgische architectenteams. Partial Views toont vijf verschillende gebouwen die in sommige aspecten overeenkomsten vertonen; het zijn allen residentiële projecten in Vlaanderen, in verschillende fases van afwerking. Het doel van de film is niet om een aparte indruk van elk gebouw te verkrijgen. Partial Views gaat vooral over het kijken naar en vanuit deze woningen. Dit ‘kijken’ is niet neutraal, lineair, constant of ideaal. Het wordt beïnvloedt door omstandigheden: onderbroken, repetitief, vergetend, nieuwsgierig, geconcentreerd of afgeleid en bovenal, belangrijk, gemedieerd door een technisch toestel, de camera.”

 

STUDIO VENEZIA – Sant’Anna Project Space 996
Actual Size Real Time #1 Partial Views – Sant’Anna Project Space 994
5 gebouwen – 4 architectenteams – 2 ruimtes – 1 film

Dit initiatief wordt volledig gedragen door de cineastes (Pfleiderer en Rohde), de architecten (AE-architecten, DOUMA, Perneel Osten architecten en SAMENWERK) en wordt aangemoedigd door het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), Argos centrum voor kunst en media, en de architectuurorganisaties Archipel and Architectuurwijzer.

     

 

Praktisch
Vernissage 01.09.2016 / Finissage 23.09.2016
Dinsdag t.e.m. zaterdag van 14:30 – 19:30 uur

Meer informatie:
Miriam Rohde +32 486 92 90 53
Valerie Doutreluingne +32 479 44 37 49
Sam De Vocht +32 494 13 92 43

studioveneziablog.wordpress.com
julie-pfleiderer.de / ae-architecten.be / douma-architecten.be / perneelosten.be / samenwerk.eu

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *