Studio MOTO & VERS.A
Lieve Drooghmans 26 oktober 2022

De architectenbureaus studio MOTO en VERS.A vormen het toonbeeld van jonge Vlaamse architecten die via architectuurwedstrijden kansen krijgen om publieke gebouwen en sociale huisvesting te realiseren. Op die manier kunnen zij het particulier opdrachtgeverschap van de individuele woningbouw overstijgen en ook werken voor grotere publieke en private opdrachtgevers.

Hun boeiende portfolio’s in de rand van Brussel en hun unieke samenwerkingsverband bij enkele bijzondere projecten vormden de aanleiding voor een duolezing op 24 november 2022. Tijdens deze lezing gaven zij toelichting bij hun gemeenschappelijke opdrachten en boden zij ook een inkijk in enkele bijzondere projecten uit hun eigen bureau.

 

 

Afgelopen jaar hebben studio MOTO en VERS.A samen de opdracht gekregen voor de renovatie en uitbreiding van het Leonardo Da Vinci Lyceum in Anderlecht en de nieuwbouw van een sociaal huisvestingsproject met 7 woningen en een commerciële ruimte in Sint-Jans-Molenbeek.

 

 

Voor de Plantentuin van Meise heeft studio MOTO – samen met de landschapsarchitecten van Atelier Arne Deruyter – een educatieve moestuin aangelegd. In opdracht van de stad Brussel en het Nationaal Verbond van Frituristen hebben ze recent een eerste eigentijds frietkot opgeleverd, ter vervanging van de afgeleefde frituur Tabora. Nog vijf andere frietkoten in Brussel krijgen weldra een zelfde make-over. Voor de nieuwe Westerpunt-uitkijktoren in De Panne ontwierpen ze een ringvormige constructie van beton, die zowel vanop het strand als vanop de dijk toegankelijk is.

Voor een sociaal woningbouwproject in Molenbeek heeft VERS.A een gedurfde stedenbouwkundige keuze gemaakt met het behoud van enkele grote bomen op het perceel en een stapeling van de woningen op een kleinere oppervlakte aan de andere zijde van het perceel. In de transformatie van een voormalig kantoorgebouw tot school in Brussel heeft VERS.A zoveel mogelijk de bestaande structuur gerespecteerd en door middel van selectieve afbraak gestreefd naar heldere open klaslokalen. Hun smalle sociaal appartementsgebouw op de hoek van een bouwblok in Elsene maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Composite Presence’ in het Belgisch paviljoen op de 17de internationale architectuurbiënnale in Venetië.

 

Praktisch
Lezing door studio MOTO en VERS.A
donderdag 24 november 2022, 20u15
C-mine Genk

 

Foto inzet  Heyvaert Poincaré – Sociaal huisvestingsproject in Sint-Jans-Molenbeek door studio MOTO en VERS.A
Foto in tekst  Leonardo Da Vinci Lyceum in Anderlecht door studio MOTO en VERS.A