Kwaliteitsbemiddeling in architectuur
Lieve Drooghmans 27 oktober 2022

In 2021 vulde het maquettelandschap Composite Presence het Belgische Paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië. Deze installatie – gecureerd door Bovenbouw Architectuur – staat nu voor het eerst in ons land opgesteld, in Z33 in Hasselt. Naar aanleiding van deze nieuwe editie organiseren het Vlaams Architectuurinstituut, Z33, UHasselt en Architectuurwijzer op 8 december een lezingenavond rond kwaliteitsbemiddeling.

Composite Presence toont hoe in een land met een zwakke stedenbouwkundige traditie, architectuurprojecten vaak intelligent en vindingrijk moeten omgaan met erg diepe kavels, bijzondere hoekpercelen of onverwachte schaalsprongen. Ook genereuze gebaren richting het publiek domein zijn dikwijls de uitkomst van architectuur die een stedenbouwkundige verantwoordelijkheid opneemt. Veel van de tentoongestelde projecten zijn het resultaat van kwaliteitsbemiddeling in verschillende vormen en gedaantes. Ze kwamen tot stand via een interne kwaliteitsopvolging bij AG Vespa, de Stadsbouwmeester van Antwerpen of Gent, een Oproep WinVorm in West-Vlaanderen … Zo toont de tentoonstelling dat kwaliteitsbemiddeling in elke vorm een belangrijke impact kan hebben op de kwaliteit van een architectuurproject.

Het VAi, Z33, UHasselt en Architectuurwijzer slaan nu de handen in elkaar en organiseren een boeiende avond over de verschillende vormen van kwaliteitsbemiddeling in Vlaanderen.  Goede architectuur komt immers niet enkel tot stand dankzij een goede architect, maar ook dankzij goed opdrachtgeverschap in combinatie met ‘bemiddeling’ door een stadsbouwmeester, een kwaliteitskamer of een andere commissie.

Tijdens deze avond kan je eerst de expo zelf bezoeken. Om 19u starten de lezingen. Als eerste spreker vertelt de stadsbouwmeester van Gent, Peter Vanden Abeele, over zijn onderhandelingen met opdrachtgevers en architecten bij de Gentse projecten. Christine de Ruijter van awg architecten was lid van de kwaliteitskamer van WinVorm en betrokken bij twee West-Vlaamse projecten in de expo. Tot slot komt architect Paul Vermeulen getuigen over twee projecten die tot stand gekomen zijn in een nauwe samenwerking met AG Vespa en de erfgoedcommissie Oostende. De moderator van de avond is Stefan Devoldere, decaan UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst.

 

Praktisch

‘Kwaliteitsbemiddeling in architectuur’
donderdag 8 december 2022, 19u (expo vanaf 18u)
Z33, Bonnefantenstraat 1, Hasselt
Inkom 10 euro. 5 euro voor –26-jarigen, personen met beperking, lerarenkaart, UitPAS Hasselt en groepen vanaf 10. De expo is gratis te bezoeken die avond.
Klik hier om in te schrijven.

 

Foto  Filip Dujardin