Steinwies-Iristrasse – bouwen tussen de bomen
Lieve Drooghmans 3 juli 2019

Op een perceel met prachtige bomen in de residentiële wijk Hottingen in Zürich kreeg EMI de opdracht om een kleinschalig woonproject voor de Metzger-Versicherungen Genossenschaft te realiseren. De relatief homogene omgeving bestaat uit vele oude bomen en diverse grote gebouwen, zoals villa’s, vrijstaande meergezinswoningen en openbare gebouwen. 

Binnen deze wijk hebben de architecten niet gekozen voor een typologische variant op de aanwezige meergezinswoningen, maar zijn ze vertrokken van de bestaande prachtige bomen op het perceel. Dit heeft geleid tot het ontwerp van een grillig gebouw, zonder klassieke representatieve gevels, waar de bomen quasi deel uitmaken van de gevels en de architectuur. De donkergroene keramiektegels in de buitengevel tonen bovendien veel kleurnuances en reflecties, en versterken dit gevoel van harmonie. De geanodiseerde aluminium ramen zorgen op hun beurt voor een elegante verschijning van de raampartijen.

 

 

Het woongebouw bestaat uit drie verdiepingen en een zolder, maar kent ook onderlinge hoogteverschillen, wat de grillige vorm in de hoogte benadrukt. Ook de plattegrond van elk appartement kent een bijzondere geometrische vorm, analoog aan het ontwerp van het gebouw. De leefruimtes zijn vormgegeven als een vloeiende ruimte tussen de slaapkamers en hebben uitzicht in verschillende richtingen.

 

 

De toegang tot de appartementen ligt eerder verscholen in het binnengebied en is bereikbaar via een breed geprivatiseerd pad vanaf de straat. Hortensia’s begeleiden dit pad en vormen een mooie overgang tussen de parkachtige omgeving en het gebouw. Het gebouw heeft een grote centrale lobby die vervolgens leidt naar twee aparte liftkokers en traphallen aan weerszijden van het complex. De verticale ontsluiting is zeer opmerkelijk: men gaat rechtstreeks vanuit de trapkoker of vanuit de lift binnen in elk appartement.

Architectuurwijzer bezocht dit project tijdens de architectuurreis Zürich van 16 tem 19 mei 2019.

Peggy Totté

03/07/2019

Woongebouw Steinwies-Iristrasse
Adres  Steinwies-Iristrasse, 8032 Zürich-Hottingen
Bouwheer  Metzger-Versicherungen Genossenschaft
Architect  EMI Architekten (Edelaar Mosayebi Inderbitzin)
Landschapsarchitect  Ganz Landschaftsarchitekten
Oplevering  2015

Foto  Roland Bernath (inzet) – Bekijk hier meer foto’s.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *