Spreefeld Berlin
iris 30 juli 2017

Op een mooie locatie aan de oevers van de Spree in Berlijn heeft een coöperatie opdracht gegeven aan drie architectenbureaus – Carpaneto Architekten, Fatkoehl Architecten en BARarchitecten – om een project met 65 woningunits, werkruimtes en collectieve ruimtes te realiseren. Het programma van eisen was zeer ambitieus, het beschikbaar budget beperkt.

De coöperatie heeft er bewust voor gekozen om alle open ruimte rond de gebouwen volledig publiek toegankelijk te maken. Op die manier is het informele strandje aan de Spree behouden als een plek voor iedereen, waar elk jaar een zomerfestival wordt georganiseerd en geregeld een kampvuur brandt. Aanvullend zijn er collectieve en private terrassen aan de gebouwen.Een deel van de daken wordt benut als een gemeenschappelijk dakterras voor de bewoners.

De verticale circulatie van elk gebouw is voorzien als een buitentrap, die voldoet aan alle brandnormen, en rechtstreeks toegang geeft tot het dakterras.

Alle gebouwen bestaan uit dezelfde eenvoudige betonstructuur van kolommen en platen. Binnen deze structuur waren 8 woningtypes mogelijk, waaruit men eentje kon kiezen en vervolgens slim moest schakelen met andere woningtypes. Ook de afwerking van de appartementen is opgevat als een catalogus van materialen en ruimtes om zo de kosten te beperken, en de inrichting zo vlot mogelijk te laten verlopen. Elke bewoner was vrij om later nog toevoegingen te doen.

De invulling van de onderste lagen is flexibel en reeds veranderd doorheen de jaren. Vandaag zit er een kinderopvang, een groepspraktijk van psychologen en een optionele ruimte.

De optionele ruimtes zijn door de coöperatieve zelf ingericht en afgewerkt en gefinancierd door de huuropbrengsten. Iedereen kan er gebruik van maken. Eén ruimte heeft een professionele keuken en mini-restaurant, een andere ruimte is bedoeld om te bewegen, en een derde om te bouwen.

Download de projectfiche hier.

Architecten Carpaneto, Fatkoehl en BAR
Adres Wilhelmine-Gemberg-Weg 12, 10179 Berlin, Duitsland
Type Appartement
Datum oplevering 2013
Foto Carpaneto, Fatkoehl en BAR

26/06/2017

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *