Sportcentrum La Fraineuse
iris 15 mei 2017

Het sportcentrum ligt in kasteeldomein La Fraineuse. Een glooiend, bosrijk landschap aan de rand van Spa, waar de beau monde in de 19de eeuw kastelen liet bouwen. Een plek met geschiedenis: Keizer Wilhelm II verbleef er tijdens WO II en na de oorlog sloot men er een vredesakkoord.

 

 

BAUKUNST won de ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het sportcentrum en de bouw van een nieuw onthaalcentrum. Het Brusselse bureau herschreef de opdracht: in plaats van aparte gebouwen in te planten, schoof Baukunst één nieuw complex in de sokkel van het kasteel, volledig in isolerend beton. In één beweging dragen en isoleren de zestig centimeter dikke monolithische wanden het gebouw. Rond een ruime patio kwamen het onthaal, een sportzaal, cafetaria en kleedkamers te liggen. De betonnen raamloze volumes, het dak dat als een tijdelijke shelter over het geheel ligt en de patio met breuksteen wekken de indruk van een archeologische site. Alsof in Spa de funderingen van keizer Nero’s Romeinse villa zijn blootgelegd.

 

 

Landschapsarchitect Bas Smets werkte mee aan het masterplan en vernieuwde de buitenaanleg. Hij verlegde de wegen en de parking op het domein, om de site autovrijer te maken. Geslaagd, op een kleine dissonant na, want de asfaltparking slaat een zwart gat in het natuurlijke geheel.

Architectenbureau BAUKUNST is in 2008 opgericht door Adrien Verschuere. Het richt zich op publieke en private projecten, en dit zowel in België als in het buitenland. Het Brusselse kantoor speelt in op de behoeftes van de gebruiker en tracht tegelijk een antwoord te bieden op specifieke vraagstukken van de hedendaagse architectuur. Het werk van BAUKUNST getuigt van een doorgedreven ontwerpattitude, waarbij constructie en ontwerp elkaar aanvullen en versterken. Naast La Fraineuse ontwierp dit bureau ook het Brusselse buurtpark ‘Quatre-Vents’.

La Fraineuse won in 2016 de Staalbouwprijs 2016 in de categorie utiliteitsbouw. Het project is ook terecht opgenomen in de shortlist van de Mies van der Rohe award 2017.

Architecten Baukunst
Adres Avenue Amédée Hesse 41, 4900 Spa
Type Sportinfrastructuur
Datum oplevering 2015
Foto Oskar en Hélène Binet