Respectvol samenwonen op domein Boterberg
iris 15 augustus 2018

Op het kasteeldomein Boterberg hebben zeven gezinnen hun intrek genomen in de voormalige stallen en bijgebouwen. Na grondige renovatiewerken is eerst het kasteel in gebruik genomen voor een psychotherapiepraktijk, een grafisch bureau, een huurappartement, twee gastenkamers en een gemeenschappelijk feestzaaltje (met toog) en keuken voor de bewoners. Op die manier functioneert het kasteel als de belangrijkste publieke plek van het domein.

Vervolgens zijn de stallen en bijgebouwen door B-architecten en B-bis grondig heringericht tot zeven aangename en compacte woningen. Binnen één volume zijn twee tot drie woningunits gemaakt. Met uitzondering van de eenvoudige dakkapellen is er geen uitbreiding aan de bestaande gebouwen voorzien, en is zo een sterk gecomprimeerde wooncluster in een groter landschap ontstaan. Hagen en planten tussen de woningen beperken de inkijk in elke woning. Ook de tuinen van de bewoners zijn met respect voor privacy ingericht, maar gaan tegelijk over in elkaar. 

 

 

In samenwerking met een landschapsarchitect is er veel respect en aandacht besteed aan het kasteeldomein van 14 ha dat (zonder omheining) perfect aansluit op de Kalmthoutse Heide. Kiezelpaadjes maken de verbinding tussen de woningen en het kasteel, de zwemvijver, de boomgaard, de moestuin, … De zwemvijver is een belangrijke recreatieve troef voor de gezinnen met hun 14 kinderen, maar oogt tegelijk als een natuurlijke vijver bij het kasteel. Ook de zitplaatsen op boomstammetjes rond een vuurplaats passen perfect binnen het kader. Bovendien stellen de bewoners hun domein op bijzondere momenten open voor het grotere publiek. Zo is er het jaarlijkse muziekfestival waar zij dit jaar circa 600 mensen verwachten. En de toevallig verdwaalde wandelaars op andere dagen nemen ze er hier graag bij.

 

Kortom, het kasteeldomein Boterberg lijkt een erg fijne woonplek waar bewoners bewust kiezen voor een ongedwongen vorm van ‘cohousing’, met respect voor elkaar en voor de historische setting. De collectieve binnenruimte is beperkt tot een feestzaaltje en keuken in het kasteel, maar het beheer en het gebruik van het domein vormen een belangrijke gemeenschappelijke deler. Voor hun mobiliteit beschikken de bewoners over twee elektrische deelauto’s.

Ze vormen een hechte bewonersgroep die vooral in de zomer veel leuke momenten deelt aan de zwemvijver, rond het kampvuur, … Zelfs de maandelijkse klusjesdag met afsluitend eetmoment is geen verplichting, maar een vrijwillig engagement.

Boterberg, Kalmthout
Architect B-architecten, Antwerpen
Adres Noordeind 97, 2920 Kalmthout
Typologie Kasteeldomein van 24 ha, met beschermd kasteel en bijgebouwen
Oplevering 2017

 

 

Foto Heem

16/05/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *