R50 Berlin
iris 1 juni 2017

Binnen een residentiële hoogbouwwijk uit de jaren ’60 in Kreuzberg heeft de stad Berlijn een resterende groene ruimte in de markt gezet als bouwkavel. Via een architectuurwedstrijd, heeft dit geleid tot de oprichting van het compacte woongebouw R50, ontworpen door de architecten Ifau en Jesko Fezer, Heide & von Beckerath. Het appartement telt 8 bouwlagen en bestaat uit 19 appartementen van 96 mtot 131 m2.

 

 

De buitenruimte is opgevat als een bijzonder kenmerk van het gebouw, zowel ruimtelijk als sociaal. Aan de buitengevel hangt een stalen constructie die een doorlopende galerij vormt rondom het gebouw. Elk appartement (en elke kamer) sluit aan op deze galerij, net zoals de centrale traphal. Deze galerij is een tweede informele toegang tot elk appartement, en vormt zowel het private terras als een ontmoetingsruimte voor de buren. Tot slot is er ook een informele tuin rondom het gebouw, toegankelijk voor alle bewoners.

 

 

Het dak bestaat uit een buitenkeuken en een groot dakterras, en staat open voor alle bewoners.

 


De trap is zeer klassiek en functioneel opgevat. Hij vormt de kern van het gebouw en geeft samen met de lift toegang tot drie appartementen per verdieping, en de buitengalerij.

 

 

In de kelderverdieping is een open ruimte gelaten voor een gemeenschappelijke fietsenstalling, met een brede helling naar de straat.

 

 

Het gebouw is opgezet als een betonstructuur met houten invulwanden. Op die manier is elk appartement op maat gemaakt van alle bewoners. In functie van betaalbaarheid hebben zij ook gekozen voor een minimale afwerking van elk appartement: robuuste afwerking en zichtbare basismaterialen.

 


Aansluitend op de fietsenstalling is een grotere multifunctionele ruimte van 130 mvan dubbele hoogte voorzien. Met de hoge glazen wanden is deze opgevat als een wintertuin, waar ook plaats is voor een piano of pingpongtafel. Een latere opdeling van de ruimte in twee lagen is mogelijk. Naast deze ruimte is er nog een gemeenschappelijke wasruimte en werkruimte.

Download de projectfiche hier.

Architecten Heide & von Beckerath
Adres Strasse 50, 13125 Berlin, Duitsland
Type Appartement
Datum oplevering 2013
Foto

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *