La Biomista
iris 13 januari 2017

In 1966 sloot de mijn van Zwartberg. Tot in de jaren 1990 was de Limburgse Zoo gevestigd op de site van de directeurswoning van de mijn. De site vervult een bijzondere rol in het wijkleven in Zwartberg. Na de sluiting van de mijn en de teloorgang van de zoo hielden de wijkbewoners de site steeds onder de aandacht van het beleid. Het stadsbestuur heeft er voor geopteerd om het terrein een betekenisvolle nieuwe functie te geven, als derde sterk project in Genk, na C-mine Winterslag en Thor Waterschei. Met La Biomista krijgt Genk een artistiek natuurpark.

De directeurswoning staat er nog, is aan de buitenkant al grondig gerenoveerd en wordt ook binnen nog aangepakt. De eerste verdieping krijgt een publieke invulling.

In januari 2017 is kunstenaar Koen Vanmechelen ingetrokken in een nieuw gebouw van de Zwitserse architect Mario Botta, die voor de uitvoering samenwerkte met Buro B uit Genk. Studio Koen Vanmechelen huisvest een groot atelier en een expo-/auditoriumruimte. Bovenop het gebouw staat een reusachtige kooi voor arenden. Ook het onthaalgebouw is een ontwerp van Mario Botta / Buro B. Hoewel het om verschillende gebouwen gaat, zorgt dezelfde zwarte steen voor een link tussen de twee. Het onthaalgebouw wordt gebouwd op de kruising van de Marcel Habetslaan met de Meeuwerstraat en zal als een soort vlag over het rondpunt wapperen. Botta’s gebouwen – vaak met ‘gestreepte’ bakstenen gevels – zijn heel herkenbaar, of het nu om een kathedraal gaat, een kantoorgebouw of een museum.

Meer landschappelijk georiënteerd wordt het paviljoen door Van Belle & Medina, een bureau uit Antwerpen met (gedeeltelijke) roots in Spanje. De gevoeligheid voor het landschap is typerend voor Van Belle & Medina. Vanop twee niveaus – het gelijkvloers en het dak – zal deze Zwartbergse pleisterplek uitzicht bieden op het park. Naast sanitair en workshopruimte voorziet het paviljoen ook een plek voor dierenverzorging. Hoewel van beton, krijgt het een zachte uitstraling.

Adres Marcel Habetslaan 50, 3600 Genk
Foto Medialife

13/02/2017

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *