Sinds enkele jaren doet de wooncoöperatie haar intrede als een nieuwe speler op de Vlaamse woningmarkt. Het coöperatief model biedt interessante mogelijkheden, naast het klassieke huur- en koopmodel, maar er zijn ook nog veel vragen. Wat zijn de voorwaarden voor succes bij nieuwe coöperatieve woonprojecten? Wat zijn de voordelen van wooncoöperaties voor de maatschappij, de omgevings- en woonkwaliteit, de bewoners, de investeerders, de banken en andere stakeholders? Hoe kunnen de wooncoöperaties in Vlaanderen opgeschaald worden? Welke hefbomen hebben overheden om meer coöperatieve woonprojecten in Vlaanderen te stimuleren?
Deze onderzoeksvragen kwamen aan bod tijdens het leertraject Coöperatieve Woonprojecten. Voor vijf concrete sites in Antwerpen, Gent, Lier, Kampenhout en Zedelgem werden gedurende twee jaar de mogelijkheden en haalbaarheid van een coöperatief woonproject verkend. Dit gebeurde op initiatief van het agentschap Wonen in Vlaanderen en het Departement Omgeving, in partnerschap met Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed. De begeleiding van de projecten gebeurde door Architectuurwijzer, Tweeperenboom en Cera.
De inzichten uit het leertraject zijn gebundeld in de publicatie ‘Pionieren met wooncoöperaties. Hefbomen voor overheden’, die in februari 2025 werd voorgesteld. Ze biedt inzicht in hoe coöperatieve woonprojecten kunnen bijdragen aan Vlaamse en lokale beleidsdoelstellingen en wat belangrijke aandachtspunten en voorwaarden zijn voor steun vanuit de overheid.
Je kan de publicatie hier downloaden of je kan ze bestellen via de Vlaamse overheid.
Auteurs & redactieteam
Peggy Totté – Nele Smets – Lieve Jacobs – Françoise Vermeersch – Julie Mabilde – Sofie Houvenaghel
Eindredactie
Bertrand Lafontaine
Vu: Benediekt Van Damme, agentschap Wonen in Vlaanderen & Toon Denys, Departement Omgeving, Havenlaan 88, 1000 Brussel