Oproep: collectieve woonprojecten
Lieve Drooghmans 22 januari 2019

Architectuurwijzer doet onderzoek naar collectief wonen in Vlaanderen. Najaar 2019 brengen we een divers scala aan woonprojecten samen in een tentoonstelling die niet alleen de architectuur van het collectief wonen in beeld brengt, maar ook de woonkwaliteit. We proberen daarom vooral door de bril van de bewoner te kijken, en zoeken een antwoord op volgende vragen: “Wat is de meerwaarde van gedeelde ruimtes in het wonen? Waarom wonen mensen hier graag? Is er voldoende privacy? Wat wordt er wel en niet gedeeld?”

In het afgelopen jaar heeft AW heel wat projecten opgespoord en in een databank verzameld. Maar misschien zijn er projecten die we nog over het hoofd zien. We denken zowel aan cohousingprojecten als aan andere woonprojecten met gedeelde ruimtes. Het kan gaan om historische woonprojecten, klassieke projectontwikkeling, sociale huisvestingsprojecten of projecten voor bijzondere doelgroepen zoals senioren, mensen met een beperking, … We willen een grote verscheidenheid aan collectieve woonprojecten in beeld brengen. Dit mogen ook projecten zijn die nog niet gerealiseerd zijn.

Ken je een interessant collectief woonproject? Onze focus ligt op Vlaanderen, maar woonprojecten buiten Vlaanderen mogen ook ingediend worden. Je kan ons op een eenvoudige manier op de hoogte brengen via deze link waarin je enkele vragen beantwoordt en/of doorverwijst naar andere gegevens of contactpersonen. Je hoeft zelfs niet alle vragen in te vullen. Dit vraagt maximaal vijf minuten van je tijd, en is ook mogelijk vanop je telefoon tijdens een lange vergadering of treinrit!

Alvast dank! En we zien jullie graag tijdens de tentoonstelling in C-mine cultuurcentrum Genk (najaar 2019) of STAM te Gent (voorjaar 2020).

30/11/18

3 Reacties

 1. “Villa Fura vzw”, inclusief begeleid wonen voor personen met verstandelijke beperking. Ingebed in het sociaal woonproject Henri van de Velde in de kern van Tervuren. 8 studio’s, twee gemeenschappelijke leefruimten, zorgbadkamer, kamer en vergaderruimte voor de begeleiding.
  Elk zijn Huis cvba
  Lindenboomstraat 116
  3080 Tervuren

 2. Dag Roel, dank voor je reactie.
  Vul je ook het formulier in waarnaar in het artikel gelinkt wordt?
  Hartelijke groet, Lieve

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *