Sandor Naus en Job Floris richtten in 2006 architectenbureau Monadnock op in Rotterdam, samen met Floris van der Poel die drie jaar later zijn eigen kantoor startte. Zowel Sandor als Job zijn naast de praktijk ook werkzaam in de architectuuropleiding. Zo geeft Sandor les aan de Design Academy in Eindhoven en de Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg. Job coördineert de masteropleiding aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.
Een ‘Monadnock’ is een rotstype dat ontstaat door de erosie van het omliggende materiaal. Enkel de hardste steen houdt stand. Vanuit dit idee kijkt het bureau naar de stad. Het stedelijk weefsel bestaat uit elementen die doorheen de jaren veranderen met een verschillende snelheid. De gebouwen veranderen heel langzaam en vormen het vaste materiaal van de stad. Als statische structuren overleven zij verschillende tijdperken, functies en trends.
Het Monadnockgebouw in de stad Chicago vormt een inspiratiebron voor de architecten. Het bestaat uit een ‘oud’ en een ‘nieuw’ deel en symboliseert de overgang tussen twee generaties van gebouwen. Het noordelijke deel, ontworpen in 1889 door de architecten Burnham & Root, is krachtig en weinig gedecoreerd. Het zuidelijke deel, gerealiseerd in 1891 door Holabird & Roche, behoort tot de eerste lichting stalen wolkenkrabbers. Rug aan rug verkondigen de gebouwen, terwijl ze één en dezelfde naam dragen, een verschillende boodschap. Het gebouw helpt de architecten in hun onderzoek naar motieven als oud en nieuw, generiek en specifiek. En ze vernoemden hun bureau ernaar.
Dinsdag 19 maart 2013 nodigde Architectuurwijzer Monadnock uit voor de A-Z lezingenreeks. Een verslag door Hannelore Goyens van deze lezing lees je hieronder. Bekijk ook het volledige videoverslag en de foto’s van de avond.
Tijdens de lezing illustreren de architecten hun werkwijze en visie aan de hand van dertien projecten. Hieronder volgt een korte voorstelling van twee gekozen projecten.
Woning Katendrecht, Rotterdam
Een smal stuk land in het Rotterdamse havengebied is verkaveld voor particulier opdrachtgeverschap. Iedereen bouwt op zijn eigen kavel een klein paleis. De samenhang is er zoek. Met het ontwerp van de woning Katendrecht wil Monadnock laten zien dat je met een minimum aan middelen maximaal contrast kan creëren. De terughoudende vormgeving wijkt af van andere woningen die rijk zijn aan een grote variatie van vormen en materialen.
NHM, Nederland
Het Nationaal Historisch Museum vroeg naar een onderzoek waarin de mogelijkheden voor een museum in een stedelijke context centraal stonden. Het museum heeft geen specifieke collectie of locatie. De zoektocht naar een betekenisvolle publieke ruimte is het belangrijkste doel van dit onderzoek.
Monadnock ontwerpt een symmetrisch systeem van kubusvormige kamers met centraal een overdekt plein. De strenge ordening maakt zowel een chronologische als een geënsceneerde opzet mogelijk. De ruimtes tussen de museumkamers, dit is de dikte van de muur, bevatten de circulatie en secundaire functies. De totaalstructuur maakt van dit museum een eindeloos en dynamisch verhaal, zodat de grenzen tussen de publieke ruimte en de museumtentoonstelling vervagen.
Praktisch
A-Z Lezing 2012-2013
Dinsdag 19 maart 2013, 20u
Z33 Hasselt