MFO-park Oerlikon
iris 1 januari 2018

Het MFO-park draagt de naam van de fabriek die zich vroeger op deze locatie bevond: MaschinenFabrik Oerlikon. Het is meer een ‘park-huis’ dan een park, door de structuur die over het terrein is getrokken. De architecten hebben een reusachtige stalen constructie ontworpen, als een soort skelet van een fabrieksgebouw. Een verwijzing naar het verleden dus.

 

 

Deze constructie dient als drager voor verschillende soorten groen, die zowel openheid als bescherming bieden. Het gigantische park-huis is als een reuzenpergola centraal in de wijk ingepast. Aan de voorzijde – die 34 meter breed is – is de constructie open. De zijkanten zijn 100 meter lang en bestaan uit dubbele wanden van stalen kabels. De constructie is 18 meter hoog. Met deze afmetingen is het MFO-park het grootste tuinpaviljoen ter wereld. Klimplanten groeien omhoog langs de stalen kabels, als groene muren. Via de structuur wordt ook regenwater gecollecteerd dat nadien dient voor irrigatie.

In dit park-huis bieden stille tuinkamers zicht op de centrale hal. Vier waterbekkens reflecteren het invallende licht. In het concept van het MFO-park zijn ook de verticale dimensies erg belangrijk. De tussenruimtes tussen de dubbele wanden worden doorkruist door trappen, looppaden op verschillende niveaus en uitkragende loggia’s. Bovenin de pergola is er gelegenheid om van de zon te genieten, met een prachtig uitzicht over Zürich.

Het MFO-park is afgewerkt in 2002, maar daarna duurde het nog een paar jaar tot de planten volledig tot hun recht kwamen. Intussen lijkt het of de plantengroei de structuur heeft overgenomen. Het park-huis vormt het decor voor uiteenlopende activiteiten: openluchtcinema, theater, concerten, sport en spel, …

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *